Pankadele kehtestavad uued nõuded saadeti kooskõlastusele

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Jürgen Ligi.
Rahandusminister Jürgen Ligi. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Rahandusministeerium saatis Finantsinspektsioonile, ministeeriumidele ja Eesti Pangale kooskõlastamiseks krediidiasutuste seaduse ja sellega seonduvate teiste finantssektorit puudutavate seaduste muudatused.

Muudatustega kehtestatakse pankadele uued nõuded, mille eesmärk on tugevdada vastupanuvõimet kriisiolukordades. Eelnõu põhineb Euroopa Liidu direktiivi ja määruse eelnõul, mida veel menetletakse. Muudatused peaksid jõustuma 1. jaanuarist 2013.

Eelnõu järgi peavad pangad edaspidi hoidma rohkem ja kvaliteetsemat kapitali, et tulevaste kriisidega ise toime tulla. Eelnõu sätestab ka täpsemad reeglid likviidsusjuhtimise korraldamiseks - eesmärkideks on tagada kõrge likviidsusega varade olemasolu ka kriisiolukorras ja muuta pankade rahastamise allikad pikaajalisemateks ja stabiilsemateks.

Lisaks seatakse eelnõuga uusi kohustusi pankade juhtidele - finantsinspektsioon saab täiendavad volitused pankade tähelepanelikumaks jälgimiseks ja riskide tuvastamiseks ning vajaduse korral sanktsioonide kehtestamiseks. Näiteks võib vähendada laenuandmist olukorras, mil see oleks liiga riskantne.

Eelnõuga muudetaks ühtlasi kindlustustegevuse seadust. Järgmise aasta algusest tõstetakse kindlustusandjate omavahendite miinimummäära ning nõutud omavahendite suuruse arvutamisel kasutatavaid piirmäärasid.

Lisaks võetakse muudatustega arvesse Euroopa Kohtu 2011. aasta otsus, mille järgi ei või samadel tingimustel sõlmitud mehe ja naise elukindlustuse, haiguskindlustuse ja õnnetusjuhtumite kindlustuse lepingute kindlustusmaksed ja -hüvitised enam erineda. Uued reeglid kohalduvad kindlustuslepingutele, mis sõlmitakse pärast 2012. aasta 20. detsembrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles