Elering ja Litgrid said Nord Pool Spoti aktsionärideks

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti põhivõrguettevõtte Elering.
Eesti põhivõrguettevõtte Elering. Foto: SCANPIX

Eesti ja Leedu põhivõrguettevõtjad Elering ja Litgrid omandasid täna kumbki kaheprotsendilise osaluse Euroopa suurimas elektribörsis Nord Pool Spot (NPS).

Lisaks sellele on kokku lepitud, et Läti põhivõrguettevõtjale Augstsprieguma Tīkls (AST) tagatakse õigus osta kahe protsendi suurune osalus Nord Pool Spotis, kui Lätis avatakse NPSi hinnapiirkond. Nord Pool Spoti uueks juhatuse esimeheks on nimetatud Nils Nygren, kes asub ametisse 1. augustist. Nygren vastutas varem Põhjamaade energiafirma Fortum avalike suhete eest ja tegutseb praegu erakonsultandina.

Pärast seda, kui kõigist kolme Balti riigi põhivõrguettevõtjast on saanud aktsionärid, omavad Statnett (Norra põhivõrguettevõtja) ja Svenska Kraftnät (Rootsi) kumbki 28,2 protsenti Nord Pool Spotist ning Energinet.dk (Taani) ja Fingrid (Soome) kumbki 18,8 protsenti.

Pooled allkirjastasid vastastikuse mõistmise memorandumi osaluse omandamiseks Nord Pool Spotis selle aasta aprillis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles