Neivelt: Euroopa peaks looma ühise pensioni

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Neivelt
Indrek Neivelt Foto: Liis Treimann

Pankur Indrek Neivelt kirjutab oma blogis, et Euroopa rikkad tuumikriigid ja ääremaad peaksid ühiselt jagama tulusid ja kulusid, üheks selle väljenduseks oleks Euroopa pensioni loomine.

«Arvestades tööjõu vaba liikumist tuleks lisaks sisse viia ka nn. Euroopa pension. Kõigil peaks näiteks olema nn. Euroopa pension ja kohalik pension,» kirjutab Neivelt.

Neivelt märkis, et Euroopa Liidus on loodud kaupadele ja tööjõule ühine turg, mis tähendab seda, et ääremadele võivad kõik riigid müüa oma tooteid piiranguteta, samuti saavad need samad rikkad Euroopa tuumikriigid ääremaadest meelitada omale tööjõudu.

«Inimeste tööleminek teistesse riikidesse peaks olema igati loomulik. Tegelikkus on aga see, et keskustesse kogunevad kallimad töökohad ja ääremaadest toimub inimeste äravool keskustesse. Ja kuna keskuses tehakse kallimat tööd kui ääremaadel, elab keskus paremini osaliselt ka ääremaade arvelt, sest sealsed inimesed on valmis väiksemate kuludega töötama,» kirjutab Neivelt.

Neivelt lisas, et kui paar protsenti tööjõust töötab välismaal, pole probleemi, aga kui juba kümme või paarkümmend protsenti tööjõust töötab välismaal, siis on süsteem vildakas, sest välismaal tööl käivad inimesed ei tasu kodumaal elavate inimeste sotsiaalkulusid.

«Raha ümberjagamine riigisiseselt on igati mõistlik ja seda teevad kõik riigid. Euroopa Liit koos oma kapitali, kaupade, teenuste ja inimeste vaba liikumisega on aga üha enam riigi moodi. Vähemalt majanduslikus mõttes. Ja siin peab toimuma suurem sisemine ressursside ümberjaotamine,» märkis Neivelt.

Neivelt lisas, et Euroopa Liidu abirahad ei peaks olema mitte ainult kiviaedade ja Mäo ristmike rajamiseks, vaid sealt tuleb osaliselt katta ka sotsiaalkulutused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles