Võrumaa piimakarjad lüpsavad kahjumit

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lehmade ühisel pingutusel täideti piimakvoot 92-protsendiliselt.
Eesti lehmade ühisel pingutusel täideti piimakvoot 92-protsendiliselt. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Piima kokkuostuhinna alanemine ning töötlejate makseraskused on seadnud väiksemad piimatootjad valiku ette, kas jätkata tootmist kahjumiga ja loota, et ajad muutuvad paremaks, või saata kari kokkuostu.


«Väga nutune,» iseloomustas Lasva valla piimatootja Uno Parm olukordaVõrumaa Teatajale.

Piima kokkuostuhind on ­langenud ning tootmine toob ­talule praegu kuus tuhandeid kroone kahju. Mees tänab õnne, et ei jõudnud uue lauda ehituseks laenu võtta, sest siis oleks seis veel hullem.

Piimakarja maha müüa Parm siiski ei kavatse, sest hiljem uuesti tootmist alustada on väga kulukas, pealegi on piimalehmade hinnad viimasel ajal kõvasti langenud.

«Maailmaturul on piimatoodete nõudlus vähenenud, see on viinud piimatoodete hinnad alla,» ütles Valio Eesti tegevdirektor Kari Finska.

Tarbijatele piima madalam hind kindlasti meeldib, aga kohaliku piimatööstuse elujõulisuse võib see küsi­märgi alla seada.

Raskustest toorpiima eest tasumisel on teatanud nii Tere kontsern kui ka juustutootmisele keskendunud E-Piim, kuhu müüakse ka hulk Võrumaa farmide piimast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles