Sõerd: usun, et riigikohtu otsus lubab Eestil ESMiga liituda

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Sõerd.
Aivar Sõerd. Foto: Peeter Langovits.

Riigikogu Euroopa Liidu asjade ja rahanduskomisjoni liige Aivar Sõerd (RE) usub, et homne riigikohtu otsus ei pea Eesti osalust Euroopa stabiilsusmehhanismis (ESM) põhiseadusega vastuolus olevaks.

«Mina kaldun pigem oma arvamusega sinna suunda, et see otsus tuleb ikkagi selline, et kohus ei tuvasta vastuolu põhiseadusega,» ütles Sõerd ERR Uudistele ja lisas, et on materjale lugenud ja tegu on puhtalt siseveendumuse küsimusega.

Kui tõesti peaks juhtuma, et kohus tuvastab vastuolu põhiseadusega, siis muutub Sõerdi hinnangul olukord Eesti jaoks keeruliseks ja häid lahendusi sellele pole.

Sõerdi sõnul on otsuse ootuses kogu rahvusvaheline üldsus ja see võib mõjutada isegi finantsturgusid: «Eesti on küll väike ja Eesti osa garantiide kogumahus ei ole suur, aga Eesti on ikkagi üks eurotsooni liikmesriike ja meie otsus võlakriisi arengule on väga tähtis,» sõnas ta.

Küsimusele, kas Eesti võib ESMis mitte osaledes jääda eemale olulisematest eurotsooni finantsteemalistest aruteludest ja otsustusprotsessidest, vastas Sõerd, et ta ei arva nii, kuid kindlasti saab aruteludes osalemine sel juhul üsna keeruline olema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles