Uued rongid saab endale vaid Elektriraudtee

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uued Stadler Raili toodetud elektrirongid saabuvad Eestisse aastatel 2012–2013 ning diiselrongid 2013–2014.
Uued Stadler Raili toodetud elektrirongid saabuvad Eestisse aastatel 2012–2013 ning diiselrongid 2013–2014. Foto: Illustratsioon: Elektriraudtee AS

Valitsus otsustas täna, et tuleval ja 2014. aastal saabuvaid uusi ronge hakkab kasutama vaid riigifirma Elektriraudtee. Varem on uutest diisel- ja elektrirongidest huvitatud olnud ka Sebe ja Edelaraudtee.

Valitsusel oli valida, kas korraldada uute rongide opereerimiseks konkurss, kus oleksid võinud osaleda ka erafirmad või anda otsustuskorras rongid kohe riigifirmale.

Majandusminister Juhan Parts põhjendas, et Elektriraudtee kasuks otsustati eelkõige turvalisusküsimustele ja konkursiga kaasnevate juriidiliste vaidluste vältimiseks.

Ühtlasi märkis minister, et kui konkursil läheb vaidlusteks, ei saa rongid kohe reisijaid teenindama.

Elektriraudtee saab rongide opereerimisõiguse 2015. aastast.

Varem on uute rongide vastu huvi üles näidanud ka Hugo Osulale kuuluv Sebe, mis on teatanud rongiärisse sisenemise plaanidest.

Elektriraudtee soetab Stadler Bussnang AG-lt kuus neljavagunilist ja 12 kolmevagunilist elektrirongi. Lisaks võtab Elektriraudtee kapitalirendile kuus kahevagunilist, kuus neljavagunilist ning kaheksa kolmevagunilist diiselrongi. Hankega soetatakse ka kõik vajalikud depooseadmed ning viie aasta varuosad kogu rongipargile.

Varasema info järgi maksavad 18 elektrirongi 1,25 miljardit krooni, millest 85 protsenti katab Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfond ning 15 protsenti tasub riik. Stadlerilt tarnitavad diiselrongid hangib Elektriraudtee 20-aastase kapitalirendiga. Esimeses etapis soetatava 10 diiselrongi aastane renditasu on 85,2 miljonit krooni ning raha tuleb riigieelarvest. Lisaks jääb võimalus soetada täiendavalt veel kuni 10 diiselrongi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles