Koolist välja kukkunud kuulsate ettevõtjate mõtteterad

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

16 protsenti 400st Ameerika mõjukamast inimesest on ülikoolihariduseta. Kui vaadata 400 maailma rikkaimat inimest, suureneb hariduseta inimeste protsent veelgi.

PayPal Co asutaja Peter Thiel annab 100 000 dollarit 24-le alla 21-aastasele koolist välja kukkunud noorele, kui nad asutavad oma ettevõtte, kirjutab Forbes.

Paljudele ettevõtjatele pole koolis käimine olnud väljakutse. Akadeemiline õhkkond, bürokraatlik struktuur ja teoreetiline lähenemine panevad ettevõtjad ülikoolist lahkuma juba üsna haridustee alguses. Kuid osa edukaid ettevõtjaid nagu näiteks Walt Disney või Richard Branson pole iialgi isegi proovinud kõrgkooli sisse saada.

Siin on mõned mõtteterad kuulsatelt ja edukatelt «väljakukkunutelt»:

Mark Zuckerberg: «Inimeste ja ettevõtte juhtimine on väga erinev sellest, kui olla lihtsalt ühikas kellegi toakaaslane.»

Kuigi tundub väga lihtne ja mõnus alustada äri koos oma sõpradega, on see siiski viga, eriti kui su sõbrad ei sobi just ideaalselt erinevatesse rollidesse sinu ettevõtmises. Suhtle oma sõpradega vabal ajal, aga tööta koos kõige andekamate inimestega, keda suudad palgata.

Facebook pidi vastu võtma kalli ja aeganõudva kohtulahingu, mida oleks saanud vältida, kui Zuckerberg oleks algusest peale palganud oma ettevõttesse parimad spetsialistid, mitte lihtsalt sõbrad ja omakorda nende sõbrad.

Bill Gates: «Parim viis saada heaks programmeerijaks on õppida teiste kirjutatud programmidelt. Ma õngitsesin Computer Science Center`i operatsioonisüsteemide nimekirjad välja nende prügikastidest.»

Gates`i viis programmeerimise õppimisel on tüüpiline neile ettevõtjatele, kel on vähe akadeemilist haridust.  Gates`i mõtet ümber sõnastades võib öelda, et parim moodus saada ettevõtjaks ongi lihtsalt alustada oma äri ja õppida suuremate konkurentide edust.

Ega keegi ei peagi mr Gates`i meisteprogrammeerijaks. Kui tema esmased teadmised, kuidas kirjutada, testida ja kommertsialiseerida koodi on kasvatanud Microsofti idufirmast maailma valitsejaks.

Michael Dell lubas oma vanematele, et läheb kooli tagasi, kui tema start-up'i müügitulemused ei vasta ootustele. «Ma pidin andma ettevõttele stardi ja vaatama, mis toimuma hakkab. Aga ma ei suutnud kiusatusele vastu panna. Kokkulepe vanematega oli, et alustan täiskohaga äri mais ja augusti lõpus vaatame selle tulemusi ning otsustame edasi kooli suhtes.» Dell ei läinud kunagi kooli tagasi kui üliõpilane. «Olin mässumeelne nagu 18-19-aastased ikka, tegin mis tahtsin ja kõik töötas.»

Larry Ellison: «Mul on olnud kõik edu välistavad miinused»

Ettevõtjad on sageli kui ühiskonna kõrvalseisjad. Kalduvus asju omamoodi näha seab ettevõtjad sageli vastuollu tavanormidega. Justkui alaväärsustunne on ettevõtjatel sageli liikumapanev jõud, näiteks akadeemilise hariduse puudust kompenseerib ettevõtlusvaim ja «raamist väljas» mõtteviis.

Richard Branson: «Mu ema kasvatas meis iseseisvust. Kui ma olin 4-aastane, peatas ta auto paari miili kaugusel meie kodust ja laskis mul endal otsida otseteed koju. Eksisin lootusetult ära.»

Branson jättis kooli 16-aastaselt pooleli, et alustada noorteajakirja Student väljaandmist. Ta märkas fakti, et plaadifirmad olid ajakirjas suurimad reklaamijad. Siis lõi ta plaadipoe, millest kasvas välja rahvusvaheline poodide kett ja edukas plaadifirma.

Oma ettevõtjateel on Branson küll tundnud puudust haridusest, kuid õnneks oli tema ema juba noorena kasvatanud temas visadust ja hakkamasaamise oskust.

Walt Disney: «Alustasin nii, et lõpetasin jutustamise ja hakkasin asju tegema».

Parim nõuanne on Guy Kawasaki raamatu «The Art of the Start» üheksandal leheküljel: «Hakka peale!» Kui te seda ei tee, ei saagi te kunagi teada oma võimeid ettevõtluses. Seda enam, et kool on ikkagi alati sama koha peal, isegi kui jätta mõneks aastaks õllejoomisoskuste lihvimine kõrvale ja tegeleda oma start-up`iga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles