JÄRELVAADATAV Kuidas Eesti kaitsetööstus käima saada (1)

PM Majandus
Copy
Eesti kaitsetööstuse demopäev Tapal
Eesti kaitsetööstuse demopäev Tapal Foto: Meelis Meilbaum /Virumaa Teataja

Parempoolsete majandustunnis kohtusid Eesti kaitsetööstuse asjatundjad, leidmaks teid, kuidas see majandusharu kiiremale käigule lülitada ja seeläbi parandada meie kaitsevõimet – vabaduse olulist tugisammast. 

«Kaitsetööstus päästab elusid. Irooniliselt võib öelda, et kaitsetööstus on praegustel ohtlikel aegadel muutunud eetiliseks, Euroopa iseseisev kaitsevõime on oluline Eesti vabaduse kaitseks,» ütles majandustunni eestvedaja, Parempoolsete volikogu juht Ilmar Raag. «Samas on tegemist tõusva majandusharuga – tekivad uued militaarükssarvikud, ka tegutsevad ettevõtted on saanud uue hoo. Eestile on siin seega võimalus nii kaitsevõimet parandada kui ka majandust turgutada,» märkis Raag.

Eesti inimeste vabadus on kaitstud, kui Eesti liitlased on võidukad ja meie vaenlased surve all, kui meie piiri ja iseseisvuse kaitseks on valmis heidutav jõud. Raagi sõnul saab siin appi tulla Eesti kaitsetööstus – ka kogu Euroopa strateegiline autonoomia algab iseseisvast kaitsetööstusest. Kogu Euroopa Liit peab tegema plaani sõjatööstuse kiireks arendamiseks – kümne aasta pärast peame olema Venemaast ja Hiinast üle nii tehnoloogia tasemelt kui tootmisvõimsuselt.

Mida teha, et Eestist saaks oluline tegija kasvava kaaluga majandusharus, arutavad Parempoolsete majandustunnis kindralmajor Veiko-Vello Palm, erilahendustega droonide arendaja Krattworksi kaasasutaja Tõnis Voitka, teabetarkvara arendava Eesti ettevõtte SensusQ ekspert Erik Markus Kannike ja endanimelise advokaadibüroo juht ja kaitsevaldkonna investor Aku Sorainen. Diskussiooni juhib julgeolekuekspert Ilmar Raag.

Majandustunnis arutatakse, kuidas kujundada Eestis võimalikult soodsat ettevõtluskeskkonda just kaitsetööstuse vaatevinklist. Milline reeglistik ja bürokraatia kammitseb meie ettevõtteid, kuidas ületame oma turu väiksusega ja tööjõu nappusega seotud probleemid? Mida saaks riik teha, et hõlbustada meie ettevõtete konkureerimist rahvusvahelisel turul?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles