EVEA: maksuametil pole vaja pealtkuulamisõigust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksud
Maksud Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Rahandusministeerium taotleb maksuametile jälitustegevuse õigust. Eesti väike- ja keskmiste ettevõtjate assotsiatsioon (EVEA) peab seda aga põhjendamatuks.

Rahandusministeerium tahab maksu- ja tolliametile jälitustegevuse õigust, kuna praegu peab ameti uurimisosakond toetuma liigselt politsei abile.

Rahandusminister Jürgen Ligi põhjendas jälitustegevuse õiguse taotlemist ametile sellega, et politsei pole praegu maksukuritegevuses ametiga võrreldavat pädevust ning praegugi lasub sisuline vastutus maksuameti uurimisosakonnal.

EVEA on aga seisukohal puudub vajadus maksuametile jälitustegevuse andmiseks.  «Leiame, et taolise algatusega saadab riik selge negatiivse signaali usalduse puudumise kohta nii ettevõtjatele kui ka kõigile kodanikele. See on samm kaugemale avatud ja demokraatlikust majanduskeskkonnast», seisab EVEA pöördumises valitsuse poole.

EVEA juhib tähelepanu, et maksuameti statistika kohaselt on maksude laekumine viimaste aastate jooksul pidevalt paranenud, ületades 2011.a eelarves planeeritud taset, vähenenud on nii maksuvõla summa, maksuvõlgnike arv kui ka väärteomenetluste arv ning nendega seoses määratud trahvide summa. Pealegi on maksuametil ka täna piisavalt vahendeid efektiivseks tõendite kogumiseks ning maksukuritegude avastamiseks.

«Posti varjatud läbivaatus, tehniliste vahendite kaudu edastatava teabe salajane pealtkuulamine ja –vaatamine ning kuriteo matkimine tuleb jätta professionaalide, s.o. politsei teostada,» märkis EVEA president Marina Kaas.

«Kui meie oma riik ei suuda ausate maksumaksjate raha eest koolitada politseisüsteemi pädevaid politseiametnikke, kes saaksid aru ka keerukast ja kodeeritud informatsioonist, siis tuleb koolitamist parandada, mitte laiendada ametkondade arvu, kellel on võimalus rikkuda igaühe põhiõigusi,» lisas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles