Tesla aktsia langes kasumlikkuse murede tõttu

PM Majandus
Copy
Tesla tegevjuht Elon Musk.
Tesla tegevjuht Elon Musk. Foto: FREDERIC J. BROWN

Tesla aktsia langes pärast seda, kui autotootja hoiatas, et tema niigi kahanev kasumlikkus väheneb veelgi, vahendab Bloomberg.

Tesla aktsia langes neljapäeval tund pärast turgude avanemist New Yorgis üle 7%. Aktsia on sel aastal enam kui kahekordistunud, mis seadis tulemustele ja ootustele kõrge lati. Kuigi Tesla ületas ootusi nii aktsiakohase kasumi kui ka tulude osas, õõnestasid tulemused kindlustunnet, et marginaalid on jõudnud põhja.

Autotootja kasumiks oli möödunud kvartalis 91 senti aktsia kohta, mis ületas analüütikute prognoositud 81 senti. Tulu kasvas 47% 24,9 miljardi dollarini, mis on parem kui konsensuslik prognoos 24,5 miljardit dollarit.

Tesla tegevjuht Elon Musk ütles samas, et Tesla peab jätkuvalt alandama oma elektriautode hindu, kui intressimäärad jätkavad tõusu. Kuu aega kestnud hinnaalandused on juba mõjutanud autode brutomarginaali, mis langes teises kvartalis nelja aasta madalaimale tasemele.

Lisaks sellele, et Tesla peab potentsiaalselt hindu veelgi alandama, investeerib ta raha uutesse mudelitesse, sealhulgas ajakavast maha jäänud Cybertrucki, ning oma superarvutisse Dojo, millele Musk plaanib järgmise aasta lõpuks kulutada vähemalt miljard dollarit.

Kuigi Tesla on jätkuvalt graafikus, et toota 2023. aastal umbes 1,8 miljonit sõidukit, väheneb toodang selles kvartalis tehase uuendamise tõttu.

Kuigi Musk pisendas nõrgemat kasumimarginaali kui lühiajalist takistust, märkisid mitmed analüütikud, et Tesla eemaldas väljavaadetest viite tööstusharu juhtiva ärimarginaali säilitamisele.

«On mõttekas ohverdada marginaalid rohkemate sõidukite valmistamise kasuks, sest me usume, et mitte väga kauges tulevikus on neil dramaatiline väärtuse tõus,» ütles Musk, viidates tema veendumusele, et Tesla pakub lõpuks autonoomse juhtimise võimekust, mis muudab juba müüdud autod väärtuslikumaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles