Tootjahindade tõusu veab kalatööstus

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Töötlevas tööstuses tõusid veebruaris statistikaameti andmetel tootjahinnad eelmise aasta sama ajaga võrreldes 3,3 protsenti. Peamiseks hinnatõusu vedajaks oli kalatööstus, kus toodang kallines aastaga üle 20 protsendi.

Toiduainetööstus tervikuna mõjutas tootjahinnaindeksit 6,6-protsendilise hinnatõusuga. Lisaks kalale kallines tootmine ka lihatööstuses ja seda 10 protsendi võrra, teatas majandusministeerium.

Veebruaris jätkus ekspordihindade aastase kasvutempo aeglustumine, mis tulenes osaliselt aastataguse võrdlusbaasi tõusust. Samas jaanuariga võrreldes näitasid ekspordihinnad sarnaselt tootjahindadega taas mõningast kasvu. Impordihindades kiirenes kasv nii aastases kui ka kuises võrdluses. Nafta maailmaturuhinna jätkuv tõus mõjutab ka teiste toormete hindu ning hakkab jõudma kaupade lõpphindadesse.

Ekspordihinnad tõusid veebruaris eelmise aasta sama perioodiga võrreldes keskmiselt 4,7 protsenti, kuises võrdluses oli kasv 0,9 protsenti. Kõrgeim hinnatõus oli jätkuvalt rõivatööstuses 13 protsendiga, kuuga aga rõivaste ekspordihinnad ei muutunud.

Impordihindade aastakasv kiirenes veebruaris 6,1 protsendini ja kuuga tõusid hinnad 2,1 protsenti. Enim mõjutasid impordihindade tõusu naftasaadused, mille hinnakasv ulatus kuises võrdluses kümnendikuni ja aastane kasvutempo kiirenes 27 protsendini. Ligi kümnendiku võrra tõusid jaanuariga võrreldes ka põllumajandussaaduste sisseveohinnad ning aastases võrdluses lõppes nende hindade langusperiood. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles