EL ja USA valmistavad ette tehisintellekti puudutavat tegevusjuhist

Copy
ChatGPT äpp.
ChatGPT äpp. Foto: Stanislav Kogiku

Euroopa Liit ja Ühendriigid teatasid kolmapäeval, et loodavad «nädalate jooksul» koostada tehisintellekti käsitleva vabatahtliku tegevusjuhise lootusega, et kõik demokraatlikud riigid sellega ühinevad.

USA välisminister Antony Blinken ütles pärast kõnelusi EL-i ametnikega, et valitsused tunnevad pärast tehnoloogia esilekerkimist «tungivat vajadust» tegutseda. Vabatahtlik juhis «oleks avatud kõigile sarnaselt mõtlevatele riikidele», ütles Blinken ajakirjanikele.

«Uute tehnoloogiate ilmnemisel tekib pea alati tühimik,» ütles Blinken, «valitsustel ja institutsioonidel kulub aega, et välja mõelda, kuidas neid seadustesse viia või reguleerida.»

Euroopa Komisjoni asepresident Margrethe Vestager lisas, et eelnõu esitatakse «nädalate jooksul».

«Meie arvates on tõesti oluline, et kodanikud näeksid, et demokraatiad suudavad tulemusi saavutada,» ütles ta.

Ta avaldas lootust «teha seda võimalikult laias ringis – koos meie sõpradega Kanadas, Ühendkuningriigis, Jaapanis ja Indias, kaasates võimalikult palju inimesi.»

Sam Altman, kelle ettevõte OpenAI lõi populaarse tehisintellekti põhise ChatGPT juturoboti, osales EL-i ja Ühendriikide kaubandus- ja tehnoloogianõukogu kõnelustel, mis sel aastal toimusid Põhja-Rootsi linnas Luleås.

Foorum loodi 2021. aastal, et leevendada kaubandusprobleeme pärast Donald Trumpi kaootilist presidendiaega, kuid sestsaati on foorum keskendunud suuresti tehisintellektile.

Ühisavalduses nimetasid mõlemad pooled tehisintellekti «muutuvaks tehnoloogiaks, mis on meie inimeste jaoks paljutõotav ning pakub võimalusi heaolu ja võrdsuse suurendamiseks».

«Kuid selleks, et pakutavatest võimalustest kinni haarata, peame selle riske maandama,» ütles ta.

«Euroopa Liit ja Ühendriigid kinnitavad oma pühendumust riskipõhisele lähenemisele tehisintellektile, et edendada usaldusväärseid ja vastutustundlikke tehisintellektil põhinevaid tehnoloogiaid.»

Selles öeldakse, et mõlema poole eksperdid teevad koostööd tehisintellekti standardite ja usaldusväärse tehisintellekti ning riskijuhtimise tööriistade alal.

EL on liikunud edasi maailma esimeste tehisintellekti käsitlevate määruste väljatöötamisel, mis keelustaksid biomeetrilise seire ja tagaksid inimeste kontroll selle üle, kuigi reeglid ei jõustuks enne 2025. aastat.

Hiina on samuti arutanud regulatsioone, kuid lääneriigid kardavad, et Peking võib oma kasvava võimekuse ja valmisolekuga eksportida kaasautoritaarsetesse riikidesse kehtestada lääne ühtsuse puudumise korral ise globaalsed standardid.

Tehnoloogia käilakujud, sealhulgas Altman, hoiatasid teisipäevases ühisavalduses, et tehisintellekt seab ilma reguleerimiseta maailma ohtu.

Ühelauselises avalduses märgiti, et tehisintellektist lähtuvate ohtude vältimisega tegelemine peaks olema üleilmne prioriteet koos teiste ühiskondlikul skaalal olevate ohtudega nagu näiteks pandeemiad ja tuumasõda.

ChatGPT tõusis tähelepanu keskpunkti eelmise aasta lõpus, kuna see näitas võimet luua esseesid, luuletusi ja vestlusi minimaalse sisendiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles