Palk tõusis kõigis majandusharudes

BNS
Copy
Eurod.
Eurod. Foto: Toomas Huik / Postimees

Luminori peaökonomisti Lenno Uusküla sõnul oli esimese kvartali palgakasv ootamatult laiapõhjaline, ja kuigi on näha eelmisel aastal tehtud osa riigitöötajate palga kasvu mõju, on palk märkimisväärselt tõusnud pea kõikides majandusharudes.

Statistikaameti andmetel oli keskmine brutokuupalk 2023. aasta esimeses kvartalis 1741 eurot ehk 13,3 protsenti kõrgem kui eelmisel aastal samal ajal. Mediaanpalk oli samal ajal 1424 eurot. Reaalpalk oli tänavu esimeses kvartalis 1443 eurot ehk 3,2 protsenti väiksem kui mullu.

«Praegune suur palgatõus toimub aga paraku suure hinnatõusu taustal, mis muudab kardinaalselt pilti. Arvestades sesoonseid faktoreid, oli märtsi keskmine palk 1765 eurot. Eesti reaalne ehk ostujõuga kohandatud palk langes eelmise aasta septembrile eelnenud aastaga 12 protsenti. See on kõige suurem ja järsum reaalpalga langus, mida kahekümne aasta jooksul töötajad näinud on,» märkis Uusküla teates, ja lisas, et 2008.–2011. aastatel toimunud reaalpalga langus oli väiksem ja kohanemisperiood pikem.

Laenuvõtjatele on aga praegune langus Uusküla sõnul veelgi raskem, sest euribori tõus on jätnud peale laenumakse tegemist igapäeva kulutuste jaoks veelgi vähem raha kätte.

«Kui laenumakse oli kolmandik netosissetulekust, siis laenumakse pea kahekordistumine võib olla vähendanud muude kulutuste jaoks alles jäävat summat veel 15 protsendi võrra. Siia lisandub veel pea kahekordne kommunaalmaksete summa. Kokku muude kulutuste jaoks võib olla peredel isegi kolmandiku võrra vähem ressursse,» nentis ta.

«Õnneks on hakanud reaalne sissetulek taas kasvama. Alates eelmise aasta septembrist on reaalne sissetulek 2 protsenti tõusnud. See ei ole küll parandanud elujärge märgatavalt, kuid olukorra halvenemine on suures plaanis läbi saanud ja tulevikku saab vaadata veidi optimistlikumalt,» märkis ökonomist ja lisas, et selle aasta teises kvartalis jätkub palgakasv veidi suuremas tempos kui hinnakasv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles