Uuring: vaid väike osa lääne firmadest on Venemaalt lahkunud (10)

BNS
Copy
Üks suuremaid Venemaalt lahkujaid oli McDonald's, kes sulges pärast Kremli invasiooni Ukrainasse eelmisel aastal kõik oma 800 Venemaal olnud söögikohta.
Üks suuremaid Venemaalt lahkujaid oli McDonald's, kes sulges pärast Kremli invasiooni Ukrainasse eelmisel aastal kõik oma 800 Venemaal olnud söögikohta. Foto: Hannah McKay/REUTERS

Hoolimata üldisest vastuseisust Venemaa sõjale Ukrainas on vaid vähe lääne firmasid Venemaalt lahkunud, näitab Šveitsi uuring.

Sankt Galleni ülikooli ja Lausanne'i IMD instituudi teadlased on uurinud, kui paljud Euroopa Liidus ja G7 riikides baseeruvad ettevõtted on pärast kallaletungi Ukrainale eelmise aasta veebruaris tegelikult Venemaalt taandunud.

ELi ja G7 firmade lahkumine Venemaalt on väga piiratud – see ei kinnita arvamust, et toimub turult lahkuvate Lääne firmade tohutu väljavool, ütles Sankt Galleni ülikool. «Tegelikkuses on paljud firmad peakorteriga neis riikides pannud vastu valitsuste, meedia ja vabaühenduste survele lahkuda Venemaalt,» teatas ülikooli esindaja.

Panevad survele vastu

Detsembris veebiajakirjas Social Science Research Network (SSRN) ilmunud uuring näitab, et alla 10 protsendi Venemaa tütarfirmadega ELi ja G7 ettevõtetest on need sulgenud.

Kui Moskva mullu veebruaris sõda alustas, oli 1404 ELis ja G7s baseeruval firmal Venemaal 2405 aktiivset tütarettevõtet. Novembri lõpuks oli neist vaid 120 ehk 8,5 protsenti vähemalt ühe Venemaa haru sulgenud, ütlesid uurimistöö autorid Niccolò Pisani ja Simon Evenett.

USAs baseeruvaid ettevõtteid on Venemaalt rohkem lahkunud kui Euroopa ja Jaapani omi.

Kuid ka Ühendriigid on täielikult sulgenud ainult 18 protsenti Venemaal tegutsenud tütarfirmadest. Jaapan on välja toonud 15 ja EL 8,3 protsenti ettevõtetest.

Vene tütarfirmad alles jätnud ettevõtetest 19,5 protsendil on Saksa ja 12,4 protsendil Ühendriikide omanikud.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles