6 nutikat viisi kuidas vähendada elektritarbimist kodus

Laen.ee
Copy
Foto: Shutterstock

Elektrihinna tõus on pannud inimesed raskete otsuste ette- kas mugavus või raha? Varasemalt oli kodune rutiin lihtne- koju saabudes sai valmis tehtud söök, pestud pesu ja vaadata telekat hilisõhtuni. Nüüdseks jälgivad enamus tarbijad elektrihind.ee skaalat, et otsustada, mil enamus kodumasinaid kasutada ning kuidas säästa nii pesu pesemisel kui ka elektriahju kasutamiselt. Elektriküte on nüüdseks liiga kallis kütteviis ning jõulutulede kasutamine on maksejõuekuse märk. Elektrihinna märgatava tõusu kiuste ei ole Eestis ning Euroopas märgata keskmise palga tõusu, mis aitaks kaasa tõusvate kulude kompenseerimiseks. Mis saab edasi ning kuidas käituda rahaliselt järgnevatel perioodidel?

Väikelaen ja krediitkaart on kaks kiiret võimalust oma tarbimisharjumuste parandamiseks ning arendamiseks. Peamine eesmärk siin on ennetamine ning seda võimalikult efektiivselt.

Järgnevalt jagame nippe elektri tarbimise vähendamiseks kodus ning kuidas aitab sind selles väikelaen või isegi krediitkaart.

Elektrikütte asendus muu küttega

Nüüdseks on elektriküte kõige kallim viis oma kodu soojas hoidmiseks ning kel oli võimalus, asendas selle mistahes muu kütteviisiga juba elektrihinna tõusust kuuldes. Väikelaenu kasutamisega on võimalik soetada endale näiteks tahkekütteahjud või maaküttesüsteem. Olenevalt hinnaskaalast võib siin aga veidi rahast puudu jääda, kuid puudujääk tuleks kompenseerida palgast.

Soojuskadu

Juhul, kui elamu on halvasti soojustatud, ei piisa ka kõige kallimast ning kaasaegsemast küttesüsteemist oma kodu soojas hoidmiseks. Küttekulud suurenevad vastavalt soojuskaole, mis tähendab, et toatemperatuuri kiirel langemisel peab küttesüsteem end tihti tööle rakendama. See aga on üleliigne elektriline kulu. Väikelaenu eest on võimalik kodu kenasti ära soojustada, säästes hiljem nii küttekuludelt kui ka ajalt.

Targad otsused söögitegemisel

Enamus kodus valmistatavast söögist tekib alati ülejääke. Iga päev uue söögi valmistamine kulutab aga elektrit, mida saab siiski nutikalt säästa. Selleks valmistage eelneval õhtul suurem kogus süüa, mida saab ka järgmisel päeval soojendada. Toidu soojendamine pliidil kulutab vähem elektrienergiat kui uue toidu algusest lõpuni valmistamine. Toidu valmistamisel puuküttega ahjus ei kulu aga üldse elektrit, mis tähendab, et ühe ‘soojaga’ saab köetud nii tuba kui ka söögi lauale.

Vahetage välja oma kõige energiakulukamad seaded

Kodumasinate tootjad ei kleebi oma masinatele A+ märgiseid vaid disaini tarbeks. Tegemist on märgistusega, mille abil antakse tarbijale teada tema kodumasina säästlikust energiakulust. Elektroonika poest krediitkaarti kasutades on võimalik soetada mitmeid vähese energiakuluga seadmeid, mille kodusel kasutamisel on näha märgatavat säästlikust elektrikulud. Enim kodus elektrit tarbivad seadmed on boilerid, külmkapid, sügavkülmikud, pesumasinad, pliidid ja mikrolaineahjud.

Dekoratiivsed tuled - patareitoide

Olgu selleks jõulutuled või mõned teised dekoratiivsed valguselemendid- tänapäeval on müügil ka patarei ja päikese-energial toimivaid kaunistusi. Kvaliteetselt valmistatud kaunistused peavad patareitoitel vastu nädalaid ning nende sisse lülitamisel võib arvestada, et kw-te sellega ei kulu. Kodus mõnusa miljöö loomisel saab soodsasti kasutada mistahes valguselemente, kuid tõusva elektrihinna puhul võiks siiski kaaluda patareitoitel toimivaid kaunistusi.

Selgitage oma peres välja "elektripolitseinik"

Lapsed ei pruugi alati teada, et üleliigselt põlema jäetud laetuled või vooluvõrku jäetud seadmed kasutavad pikema aja vältel omajagu voolu. Selleks, et kodus oleks püsivalt säästlik eluviis, valige oma perekonnas välja liige, kelle ülesandeks oleks jälgida taoliseid olukordi. Pahameelt siiski tekitada ei tohiks, kui unustamise tõttu mõnikord midagi tegemata jääb.

 
Copy
Tagasi üles