Lennurežiim kaob: EL lubab mobiilside lennukitesse (3)

Erkki Erilaid
Copy
ELi lendudel saab peagi kasutada mobiilsideteenuseid.
ELi lendudel saab peagi kasutada mobiilsideteenuseid. Foto: Matt Slocum

Euroopa Komisjon lubab reisijatel peagi kasutada lennukites kõiki tavapäraseid mobiilisideteenuseid.

Komisjon kaasajastas kommunikatsioonitehnoloogia rakendusmäärusi nii, et lennufirmad saaksid oma lennukites pakkuda kõiki tavapäraseid mobiilisideteenuseid. Esmajärjekorras on muidugi rõhk uusimal 5G-tehnoloogial, kuid keelatud ei ole võimalusel pakkuda ka varasemate mobiiltehnoloogia põlvkondade sideteenuseid.

Seega pole tulevikus enam tarvis kasutada lennukis mobiiltelefonidel lennurežiimi, mis lülitab automaatselt välja mobiilsideühenduse, WiFi, Bluetoothi ja NFC ehk lähiväljaside.

Euroopa Komisjoni siseturuvolinik Thierry Breton teatas, et ELi lendudel sõitvad reisijad saavad kasutada oma mobiiltelefone maksimaalse võimsuse ja funktsioonidega sarnaselt maapealse 5G-mobiilsidevõrguga. «Ülikiire ja suure võimsusega tehnoloogia pakutavate võimaluste suhtes pole taevas enam piiriks,» ütles ta.

Alates 2008. aastast on komisjoni rakendusmäärustega reserveeritud teatud sagedused lennukites toimuvaks mobiilsideks, võimaldades lennuettevõtjatel pakkuda ELis lendavatele reisijatele sõnumi-, telefonikõne- ja andmesideteenuseid.

Sideteenuste osutamiseks lennukipardal kasutatakse spetsiaalset võrguseadet, nn picocelli (mobiilside väike baasjaam, leviulatusega kuni 200m) ning signaal jõuab maapealse võrguni näiteks läbi satelliitsidevõrgu.

Samuti muutis komisjon rakendusmäärusi nii, et 5G-sagedusalad tehakse WiFi-side jaoks kättesaadavaks ka maanteetranspordis, näiteks autodes ja bussides.

Rakendusmääruste muudatuse kohaselt teevad liikmesriigid 5G-sagedusalad maanteesõidukites kasutamiseks kättesaadavaks võimalikult varakult ja hiljemalt 2023. aasta 30. juuniks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles