Eksperdid ennustavad: mis juhtub USA majandusega 2023. aastal?

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
USA suurim linn New York.
USA suurim linn New York. Foto: John Normile / AFP / Scanpix

USA majanduseksperdid ennustavad, et inflatsioon hakkab järgmisel aastal vähenema. Kohalike elanike palgatõus jätkub.

Ameerika Ühendriikide tarbijahinnahindeks oli oktoobris 7,7 protsenti kõrgem kui eelmisel aastal samal ajal. Kuid börsiinvestorid ennustasid veelgi kõrgemat inflatsiooni, kirjutab USA uudisteportaal CNBC. Tarbijahinnaindeksit kasutatakse inflatsiooni mõõtmiseks.

«Tõenäoliselt on inflatsioon järgmisel aastal madalam,» ütles St. Louis'i Föderaalreservi ökonomist Kevin Kliesen. Samas ei osanud Kliesen öelda, kui palju võiks inflatsioon langeda. St Louis'i pank on USA keskpanga filiaal.

Väike langus

Enamik eksperte arvavad, et majanduslangus tuleb lauge. Siiski on mõned asjatundjad mures, et USA Föderaalreservi intressimäärade enneolematult kiire võib põhjustada pikemaajalise majanduslanguse, kui seni arvati. 

USA majanduseksperdi Steve Odlandi sõnul tõusevad palgad ka järgmisel aastal ja see leevendab kõrgete intressimäärade mõju elanike jaoks.

USA Föderaalresev tõstis intressimäära viimati 2. novembril 0,75-protsendipunkti võrra. Intressimäärad on nüüd vahemikus 3,75–4,0 protsenti, mis on kõrgeim tase alates 2008. aasta jaanuarist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles