Seitse suurt rafineerimistehast, mis maailmas enim kulda toodavad

Tavid AS
Copy
Tuntud tehastest pärit kulda tasub usaldada, sest lisaks kõrgele kvaliteedile on tagatud ka kulla likviidsus.
Tuntud tehastest pärit kulda tasub usaldada, sest lisaks kõrgele kvaliteedile on tagatud ka kulla likviidsus. Foto: Shutterstock

Kui Antarktika välja jätta, kaevandatakse kulda igas maailmajaos. Kogu see maapõuest kaevandatud kuld jõuab käputäie rafineerimistehaste ja mündikodadeni, kellest mainekamad asuvad Euroopas. Selles loos tutvustame lugejale parima renomeega kullatootjaid, kelle tehaste kuld on asjatundjate seas kõrgelt hinnatud.

Kõik väärismetallid, olgu siis ehete, müntide, plaatide kangide või mõnel muul kujul, jõuab meieni rafineerimistehaste kaudu. Kulda investeerides on mõistlik valida tuntud ja hinnatud tootjate kuld, sest selle kvaliteedis võib kindel olla ning seda on hiljem lihtne müüa. Kullatootjate koorekihi moodustavad ajaloolises kullariigis Šveitsis tegutsevad tehased, aga olulisi tootjaid on ka mujal maailmas.

Valcambi, Šveits

Kõige tuntum ja maailma suurim rafineerimisfirma on Valcambi. See asub Šveitsis Ticino kantonis Lugano järve läheduses. Ettevõtte aastanetootmisvõimsus ulatub 1400 tonnini – sellega ületatakse kaugelt kõiki teisi rafineerimisettevõtteid.

Laitmatu maine, kindel kvaliteet ning väga lai toodete valik on Valcambist teinud kullaturu juhtiva tootja. 60 aastat tagasi viie Šveitsi ärimehe poolt loodud Valcambi on aastate jooksul kuulunud mitmele emafirmale, aga praegu kontrollib seda India kullafirma Rajesh Exports.

Valcambi on üks hinnatumaid tootjaid nii maailmas kui ka Eesti investorite seas.
Valcambi on üks hinnatumaid tootjaid nii maailmas kui ka Eesti investorite seas. Foto: Tavid

PAMP, Šveits

Samuti Šveitsi kullatootmise südames Ticino kantonis tegutsev PAMP (Produits Artistiques Métaux Précieux) alustas 1977. aastal alla 100-grammiste kuldplaatide ning ehete ja luksuskellade jaoks vajalike sulamite tootjana. Nüüdseks on PAMPist saanud üks olulisemaid ettevõtteid kullaturul. PAMPi toodete hulgast võib leida nii 12,5-kilogrammiseid kui ka 1-grammiseid tooteid.

PAMPi kuldplaadid on lisaks oma kõrgele kvaliteedile investorite seas menukad ka ilu pärast. Näiteks PAMPi Rooma õnnejumalannat Fortuunat kujutavat kuldplaati peetakse üheks maailma kaunimaks.

Õnnejumalannat Fortuunat kujutav PAMPi kuldplaat.
Õnnejumalannat Fortuunat kujutav PAMPi kuldplaat. Foto: Tavid

Metalor Technologies, Šveits

Samuti Šveitsis tegutsev Metalori rafineerimistehas on pikka aega pakkunud väga kvaliteetseid kullatooteid. Just Metalor varustab metallisulamitega paljusid mainekaid Šveitsi kellatootjaid. Nüüdseks on ettevõte oma tegevust põhisektorist kaugemale laiendanud.

Metalori juured viivad aastasse 1852, mil Šveitsis Le Locle’s asutati kulla sulatus- ja valtsimisfirma Martin de Pury & Cie. Sulamitest valmistati kellade korpuseid. Praegu kuulub Metalor Jaapani ettevõttele Tanaka Kikinzoku Group, mis on maailmas üks juhtivaid väärismetallide tootjaid.

Argor-Heraeus/Heraeus, Šveits/Saksamaa

Šveitsi suurde nelikusse kuulub veel Ticino kantonis tegutsev Argor-Heraeus. Ettevõte asutati 1951. aastal Argori nime all, liides Heraeus toodi sisse 2017. aastal, mil Saksamaa suurfirma Heraeus kõik Argori aktsiad omandas ning ettevõtte nime muutis. Kõiki Argor-Heraeuse kullatooteid kaunistab ettevõtte eripärane logo.

Heraeus on kontsernina üks tuntumaid Saksamaa perefirmasid. Lisaks kulla ja teiste väärismetallide tootmisele tegutseb ettevõte veel mitmel alal, näiteks meditsiinis, keemia-, energia- ja elektroonikatööstuses ning mujal.

Tänase suurkontserni lõi 1851. aastal Frankfurdi lähistel Hanaus tegutsenud apteeker Wilhelm Carl Heraeus. Hanaus oli toona tuntud oma kullameistrite poolest. Kullaseppadel oli siiski üks tõsine probleem – nimelt oli plaatina töötlemine selle kõvaduse ja kõrge sulamistemperatuuri tõttu väga keeruline. Apteeker Heraeus töötas aga välja vesinikpuhuri, mis seda protsessi lihtsustas ning peagi varustas tema loodud firma kullaseppi, juveliire, hambaravi, keemialaboreid ja paljusid teisi tööstusharusid üle maailma.

Argor-Herausi kuldplaatidesse on pressitud ettevõtte logo.
Argor-Herausi kuldplaatidesse on pressitud ettevõtte logo. Foto: Shutterstock

Austrian Mint, Austria

Kullainvestorite ja kollektsionääride seas populaarne Viini Filharmoonikute münt pärineb just Austrian Minti ehk saksa keeles Münze Österreichi vermimiskojast Austrias.

Viinis asuv Münze Österreich on osa Austria Keskpangast ning vermib lisaks kuld-, plaatina- ja hõbemüntidele ka tavapäraseid käibel olevaid euromünte. Münze Österreichi peetakse üheks vanimaks vermimiskojaks maailmas. Sellele pani 12. sajandil aluse Austria hertsog Leopold V.

Kaunis Viini Filharmoonikute kuldmünt.
Kaunis Viini Filharmoonikute kuldmünt. Foto: Tavid

Tanaka, Jaapan

Üks maailma tuntumaid väärismetallide tootjaid Tanaka Kikinzoku Group asutati 1885. aastal. Kui ettevõtte nime esimene pool Tanaka viitab asutaja perekonnanimele, siis kikinzoku tähendab jaapani keeles väärismetalli.

Tanaka tegutses esialgu valuutavahetusega, aga arenes üsna kiiresti metallitootjaks ja hakkas tööstusharusid plaatinaga varustama. Nüüdseks on Tanaka oma tegevust veelgi laiendanud – selle klientide hulka kuuluvad muuhulgas elektroonika, lennunduse, kosmose, telekommunikatsiooni ja ravimite alal tegutsevad ettevõtted. Tanakale kuulub ka Šveitsis asuv Metalori kullatehas.

Rand Refinery, Lõuna-Aafrika Vabariik

Kui 20. sajandi alguseni töödeldi Lõuna-Aafrika Vabariigis kaevandatud kulda teisel pool maakera asuvas Londonis, siis 1920. aastal asutas Lõuna-Aafrika Kaevanduskoda Germistonis rafineerimistehase Rand Refinery. Seal hakati töötlema kogu riigis kaevandatud kulda. Kuigi London lootis, et rafineeritud kuld müüakse endiselt brittide pealinnas, siis seda ei juhtunud. Kulda hakkas müüma hoopis Lõuna-Aafrika reservpank, mis raputas Londoni ja Žürichi kullaturge. Lõuna-Aafrika on sellest ajast peale saanud maailmaturul tugeva positsiooni.

Rand Refinery tuntuim investeerimistoode on 1967. aastal loodud Krugerrandi kuldmünt, mis on investorite seas oma likviidsuse tõttu väga kõrgelt hinnatud.

Krugerrand on algusest peale olnud väga menukas investeerimistoode.
Krugerrand on algusest peale olnud väga menukas investeerimistoode. Foto: Tavid
Copy
Tagasi üles