Uus Leedu fond investeerib 20 miljonit eurot Balti idufirmadesse

BNS
Copy
Firstpick
Firstpick Foto: Firstpick

10. novembril alustas tegevust riskikapitalifond Firstpick, mis keskendub varajases staadiumis idufirmade arendamisele Balti riikides, investeerides 20 miljonit eurot.

Fondi loojateks on Leedu investorite rühm, kuhu kuuluvad Jonė Vaitulevičiūtė, Andra Bagdonaitė, Dmitrij Sosunov ja Marijus Andrijauskas, teatas Firstpick. Fond on üles ehitatud Leedu riigi poolt rahastatava fondi Invega investeeringutest.

Firstpicki juhtivpartneri Jonė Vaitulevičiūtė sõnul on uue fondi eesmärk pakkuda järjepidevat rahastamist äriidee algusfaasis. Vaitulevičiūtė usub, et selline lahendus võimaldab idufirmade asutajatel pühenduda täielikult ettevõtluse arendamisele ning ei pea energiat kulutama uute rahastamisallikate otsimisele.

«Aastatel 2019–2022 kahte fondi hallates oleme märganud, et puuduvad järjepidevad varajase faasi investeeringud. Need on idufirmade jaoks üliolulised, et aidata jõuda algusfaasi toodetest märkimisväärse tulu teenimiseni. Rahastuse puudumine algusetapil võib viia selleni, et alustavad startupid püüavad raha erinevatelt investoritelt, selle asemel, et keskenduda oma ettevõtetele,» selgitas ta.

Seetõttu käivitasidki investorid Firstpicki stardieelse riskikapitalifondina, mis töötab idufirmadega alates nende varasest faasist kuni hetkeni, mil nad on valmis alginvesteeringuks.

Preemiaprogramm koostööpartneritele

Iduettevõtete kogukonna kaasamise hõlbustamiseks käivitab Firstpick ka preemiaprogrammi. «Me tokeniseerime ära kuni 5 protsenti fondi tulust. Mentorite ja teiste kogukonnaliikmete vahel jagatakse 20 000 tokenit tänutäheks nende abi, teadmiste ja võrgustike loomise eest,» kommenteeris Dmitrij Sosunov.

Esimene Firstpicki korraldatav kiirendiprogramm on juba alanud ning kestab 16 nädalat. Kokku kandideeris 218 startuppi, kellest valiti välja vaid kuus.

Firstpicki meeskonna sõnul käivitatakse fond keerulisel ajal, kuid see ei tohiks olla muret tekitav. «Sel aastal on Baltikumi idufirmad kaasanud juba 1,5 miljardi euro väärtuses investeeringuid, mis tähendab, et piirkond püsib eelneva aasta tulemustega samas tempos. 82 protsenti sellest summast investeeriti Eesti idufirmadesse, samas kui Leedu idufirmad kaasasid möödunud aasta kapitalist vaid poole. Täna on näha Leedus tohutut nõudlust riskikapitali investeeringute järele, eriti alustavad iduettevõtete poolt ning meie oleme valmis seda tühimikku täitma,» kinnitas Marijus Andrijauskas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles