Kas investoritel puhkeb FOMO ehk kas hirm tõusust ilma jääda sunnib aktsiaid ahnitsema? (2)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Osad investorid kardavad börsitõusu maha magada
Osad investorid kardavad börsitõusu maha magada Foto: AFP/SCANPIX

Eile USAst inflatsiooninäidu tõttu alanud üleilmsel börsirallil on mitu põhjust.

Investorid vajasid mingisugust ajendit, miks aktsiaid osta – mingit märki, et läheb paremaks. Investoritel on palju vaba raha, mis on ootel. Eilne oodatust väiksem inflatsiooninumber võis panna raha liikuma.

Juba mõnda aega on investorite seas levinud ingliskeelne väljend FOMO (fear of missing out) ehk kartus börsitõusust ilma jääda või see maha magada. Nüüd võiks märkida, et kardetakse, et börsipõhi on tehtud ja aeg on aktsiaid osta. Ainult tulevik annab arutust, kas tegemist on börsipõhjaga või oleme järjekordse karuturu ralli tunnistajad. Viimased kipuvad olema järsud ja lühiajalised.

Kuigi osa investoreid hakkas uljalt riskivarasid ostma, on paljud veel ootel.

«Turul on kõvasti likviidsust,» ütles Farr, Miller & Washingtoni juhatuse liige Michael Farr Reutersile. «Rahaturu fondide jäägid on suured. See paneb kartma, et magatakse tõus maha. Kui istud rahas ja börs tõuseb, siis võib ahneks muutumisega viivitamine kalliks maksma minna.»

«Paljud institutsionaalsed investorid on võtnud vähe riske ja mida lähemale jõuab aasta lõpp, seda rohkem muutuvad investorid hooga kaasaminejateks. Nad ei taha väga tõusust ilma jääda,» ütles Wells Fargo Securitiese aktsiastrateegia juht Christopher Harvey. «Me usume lähiajal mõningasse tõusu, kuid ei lähe sellest veel pöördesse. See pole pulliturg.»

«Keeruliste ülesseatud strateegiate jaoks tuli täiesti sobimatu inflatsiooninäit,» ütles Barclaysi USA aktsiakauplemise juht Mike Lewis.

Tema sõnul pole pärisraha ehk fondid ja võimenduseta institutsionaalsed investorid osalenud neljapäevases tõusus, kuid pole ka kinnitust, et nad oleksid kasutanud eilset rallit aktsiate müügiks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles