Hiina aktsiad rallivad taasavamise lootuste tõttu

PM Majandus
Copy
Hongkongi finantskeskus.
Hongkongi finantskeskus. Foto: LAM YIK

Turusentimenti toetavad kuulujutud, et Hiina null-koroonapoliitika eeskirju võidakse järgmise aasta alguses leevendada.

Hiina aktsiad Hongkongis kogesid viimase seitsme aasta parimat nädalat, mille põhjuseks olid kuuldused, et riik võib järgmise aasta alguses hakata taas ülejäänud maailmale avanema, ning teated, et USA reguleerivad asutused on lõpetanud Hiina auditeerimisdokumentide läbivaatamise oodatust varem, vahendab Financial Times.

Hongkongi Hang Seng indeks tõusis reedel üle 5 protsendi, samas kui Shanghai ja Shenzheni börsil noteeritud aktsiate CSI 300 indeks kerkis 3,3 protsenti. Samuti tõusid Nasdaqi börsil noteeritud Hiina aktsiad 7%. Hang Seng indeks tõusis ühtlasi nädala jooksul 9%, mis on suurim tõus seitsme aasta jooksul.

USA-s noteeritud suurfirmadest tõusis reedel Alibaba üle 5%, Nio üle 13% ning JD.com ja Baidu 8%.

Turusentimenti toetasid sotsiaalmeedias ringlevad kuulujutud, et Hiina haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse endine juht Zeng Guang ütles Citigroupi konverentsil, et riik võib 2023. aasta alguses taas avada oma piiri Hongkongiga, millele järgneb rahvusvaheliste piirikontrollide suurem lõdvendamine.

Samuti ütlesid kauplejad, et aktsiatele andis tõuke Bloombergi raport, mis viitas nimetamata allikatele ja milles väideti, et USA poolne Hiina ettevõtete auditi dokumentide läbivaatamine Hongkongis on enneaegselt lõppenud. Seda peeti edasimineku märgiks protsessis, mille eesmärk on vältida sadade Hiina aktsiate börsil kauplemise lõpetamist Ameerika Ühendriikides.

Hiina aktsiate tõus tuli ka seoses Saksamaa kantsleri Olaf Scholzi kohtumisega president Xi Jinpingiga Pekingi Suures Rahvahallis, mis on esimene G7 riikide rühma riigipea visiit Hiinasse kolme aasta jooksul.

Analüütikud ja kauplejad ütlesid, et Hiina aktsiate hüpe Hongkongis sel nädalal oli suuresti tingitud Mandri-Hiina investoritest, kellest paljud ostsid optimistlikult kukkunud aktsiaid seoses sel nädalal linnas toimuva maailma finantsjuhtide tippkohtumisega ning kuna aktsiahinnad olid langenud 13 aasta madalaimale tasemele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles