Euroopa Liit loobub gaasihinna piirist. Komisjon tuleb välja uute hinnatõusu ohjeldamise sammudega

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Paldiski LNG-terminali ehitus. Iga riik püüab leida gaasiabi sealt, kust vähegi võimalik.
Paldiski LNG-terminali ehitus. Iga riik püüab leida gaasiabi sealt, kust vähegi võimalik. Foto: Raul Mee

Täna oodatakse Euroopa Liidu ametlikku otsust, mis aitaks kõrgeid energiahindu ohjeldada. Kui elektribörsi ei tahtnud Brüsseli ametnikud puutuda, siis gaasibörsi puhul neil seda hirmu pole.

Bloomberg kirjeldab meetmeid, millega energiahindade tõusu vastu Euroopas võideldakse. Kõigepealt kõige tähtsam: Bloomberg kirjutab, et on äärmiselt ebatõenäoline, et liit ühtse gaasihinnalae kehtestamise teed läheks. Põhjuseks asjaolu, et kui gaasi on vähe ja tarnijatel on Euroopast väljaspool võimalik paremat hinda saada, siis ollakse olukorras, kus liit ei saa üldse piisavalt gaasi.

Täna pärastlõunal avaldatud pressiteate järgi lähebki kindla hinnalae asemel hoopis nn dünaamilise gaasihinna koridori ehk gaasi miinimum- ja maksimumhinnavahemik gaasile, mis ei kauple Hollandi gaasibörsil (TTF süsteemis). Euroopa komisjon küsib selle loomiseks Euroopa nõukojalt luba. Samas hakkaks kehtima Hollandi energiabörsil kindlaksmääratud maksimaalne päevane börsihind (mis on oksüümoron, sest kui hind on kindlaks määratud, ei ole tegu enam tehniliselt börsiga, toim.) Euroopa komisjoni hinnangul ei mõjuks see nii nagu täielik gaasihinnalagi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles