Sikkut: Eesti vajab oma LNG-laeva (3)

BNS
Copy
Majandus- ja taristuminister Riina Sikkut.
Majandus- ja taristuminister Riina Sikkut. Foto: OLIVIER MATTHYS

Kuigi LNG taasgaasistamist võimaldav ujuvterminal on praegu siiapoole teel, pole siiani teada, kas see hakkab asuma Soomes või Eestis ning seetõttu peaks Eesti rentima oma veeldatud maagaasi (LNG) laeva, mis asuks kindla peale Paldiskis, ütles majandus- ja taristuminister Riina Sikkut ERR-ile.

 

«Valitsus seda veel arutanud pole, aga lähiajal seda teeme. Mina arvan, et seda peaks tegema. Eesti varustuskindluse analüüsid näitavad, et Soome ja Baltimaade piirkonnas on gaasi piisavalt, nii et tavaolukorras ei ole seda vaja, aga meil on sõda,» lausus Sikkut, kelle sõnul renditaks ujuvterminal selleks talveks.

Sarnase ettepanekuga tuli sel nädalal välja ka Eesti Gaasiliit – kuna Soomes valmiv LNG terminal võimaldab väidetavalt eeloleval talvel vaevu ära katta ainult Soome tarbijate gaasinõudluse, peab gaasiliidu hinnangul Eesti rentima endale lühiajaliselt oma ujuvterminali, mis lisaks Eestile teenindaks ka Lätit.

Paldiskis taasgaasistamisvõimekusega tankeri (FSRU) vastuvõtmiseks kaid ehitava Alexela juhatuse esimees Marti Hääl ütles teisipäevasel riigikogu rahanduskomisjoni istungil, et talvekuudel võib siinses regioonis maagaasi puudu jääda, kusjuures puudujääk tuleneb osalt Gasgrid Finlandi teatatud oodatust väiksemast vastuvõtuvõimekusest – alates jaanuarist 2 teravatt-tundi kuus.

Augustis asus Läänemere poole teele Excelerate Energy FSRU Exemplar. Exemplar teenindab Soomet ja Balti riike 10-aastase lepingu alusel, mille Excelerate sõlmis Soome Gasgridiga.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles