Hirm Nord Streami sulgemise ees lennutas gaasihinna järsult üles (1)

Erkki Erilaid
Copy
Nord Streami remonditud turbiin, mis ootab Saksamaal tarnimist Venemaale.
Nord Streami remonditud turbiin, mis ootab Saksamaal tarnimist Venemaale. Foto: SASCHA SCHUERMANN

Euroopa gaasihinnad tõusid järsult, kui Moskva otsus sulgeda kolmeks päevaks Nord Streami gaasijuhe, tõi turule taas kartuse, et gaasivoog läbi peamise torujuhtme võib seiskuda ka pikemaks ajaks.

Hollandi gaasibörsi futuurid tõusid täna koguni 16 protsenti, 284 euroni megavatt-tunni eest, mis tõi Euroopas kaasa elektrihindade uued rekordid, kirjutas Bloomberg. Augustis on gaas kallinenud juba ligi 40 protsenti ja võrreldes juuniga on hind ligi kolm korda kõrgem.

Gazprom on teatanud, et peatab gaasitarned läbi Nord Streami torujuhtme alatest 31. augustist kolmepäevaseks hoolduseks. Nüüd kardetakse, et ühendus ei hakka pärast töid plaanipäraselt tööle.

Saksamaa hoiatas, et Moskva võib tarneid veelgi vähendada ja kordas üleskutset energiat säästa. «Meie ees on väga kriitiline talv,» ütles Saksamaa majandusminister Robert Habeck avalik-õiguslikule ringhäälingule ZDF. «Peame eeldama, et Putin vähendab gaasivoogu veelgi.»

Gazprom teatas reedel, et hooldada on vaja Nord Streami ainsat toimivat turbiini, mis juhtmesse suudab praegu gaasi pumbata. Torujuhe on nädalaid töötanud vaid 20-protsendilise võimsusega ja Euroopa poliitikud väidavad, et tarnete vähendamine on poliitiliselt motiveeritud. Venelased on siiski lubanud, et pärast hooldustöid taastuvad mahud praegusele tasemele.

Gaasi kallinemine viis Saksamaal uutesse kõrgustesse elektri hinna, mis ulatub nüüd juba rekordilise 630 euroni megavatt-tunni kohta. Elektriturgu pingestab veelgi, et Prantsusmaa tuumareaktorid töötavad praegu viimaste aastate madalaima taseme lähedal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles