Eesti tööstustoodang vastupidiselt Euroopa Liidule vähenes juunis (1)

BNS
Copy
Tööstustoodangu tootjahinnad Eestis kasvavad, kuid mahud vähenevad.
Tööstustoodangu tootjahinnad Eestis kasvavad, kuid mahud vähenevad. Foto: Tairo Lutter

Eesti tööstustoodangu maht langes tänavu juunis maiga võrreldes 1,6 protsenti, euroalal ja Euroopa Liidus (EL) tervikuna kasvas näitaja aga vastavalt 0,7 ja 0,6 protsendi võrra.

 

Aastavõrdluses kasvas euroala tööstustoodang 2,4 protsenti ning EL-is 3,2 protsenti, selgus Eurostati andmetest. Eesti tööstusmaht kasvas samal ajal 0,5 protsenti.

Euroalal kasvas kuulõikes enim, 2,6 protsendiga kapitalitoodete tootmine. Energiat toodeti 0,6 protsenti rohkem, vahekaupade tootmine aga vähenes 0,1 protsenti. Kestvate tarbekaupade maht vähenes 0,6 protsenti ja mittekestvate tarbekaupade tootmismaht vähenes 3,2 protsenti.

EL-is kasvas enim, 2,1 protsendiga, samuti kapitalitoodete maht. Energia tootmine kasvas 0,7 protsenti. Vahekaupade tootmine vähenes 0,3 protsenti, kestuskaupade maht 1,1 protsenti ning mittekestvaid kaupu toodeti juunis 2,3 protsenti vähem kui maikuus.

Liikmesriikide seas, mille kohta on Eurostatil andmed, oli tööstusmahu kasv kuuvõrdluses 6,7 protsendiga suurim Iirimaal, 4,8 protsendiga Maltal ning 3,4 protsendiga Kreekas. Järseim langus toimus kuuvõrdluses 3,9 protsendiga Rumeenias, järgnesid Belgia 2,2 protsendiga ja Läti ning Itaalia, mõlemad 2,1 protsendiga.

Aastavõrdluses kasvas euroalal juunis kapitalikaupade tootmine 7,6 protsenti ning kestvate tarbekaupade tootmine 4 protsenti. Energiat toodeti samas mahus kui aasta tagasi juunis. Samas langesid aastavõrdluses juunis vahekaupade ja mittekestvate tarbekaupade tootmine, vastavalt 0,5 ja 1,1 protsenti.

EL-i arvestuses kasvas samal ajal kapitalikaupade tootmine 7,5 protsenti, kestvate tarbekaupade ja energia tootmine 2,4 protsenti, vahekaupade tootmine püsis aastavõrdluses muutumatuna ning mittekestvate tarbekaupade tootmismaht vähenes 2,6 protsenti.

Tööstusmaht kasvas aastavõrdluses enim 25,4 protsendiga samuti Iirimaal. Järgnesid 25 protsendiga Taani ja 17,4 protsendiga Bulgaaria. Suurim langus toimus 11,6 protsendiga Belgias, 5,7 protsendiga Slovakkias ja 3,7 protsendiga Rumeenias.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles