Eesti ja Läti elektrihind erineb täna kaks ja pool korda (1)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Eleringi juht Taavi Veskimägi eelmise aasta augustis Eesti-Läti kolmandat ülekandeliini avamas.
Eleringi juht Taavi Veskimägi eelmise aasta augustis Eesti-Läti kolmandat ülekandeliini avamas. Foto: Mailiis Ollino

Kui Nord Pooli Eesti hinnapiirkonnas on keskmine börsihind laupäeval 96,86 eurot megavatt-tunnist, siis Lätis ja Leedus küündib päeva keskmine hind 244,13 euroni.

Põhjus, miks Eesti tarbijad lõunanaabritest elektrit kaks ja pool korda odavamalt saavad, peitub ülekandekaabli hooldustöödes. Nimelt on Eesti ja Läti vahelisest 1440-megavatisest võimsusest päevastel tundidel praegu saadaval vaid 600 megavatti, mistõttu tekib lõunapiirile pudelikael ning Eesti hind ühtlustub Soomega.

Alates esmaspäevast langeb ülekandevõimsus Eesti ja Läti vahel veelgi, 516 megavatini. Hooldustööd kestavad kuni 13. juulini. 

Kõige kallim elektrihind, 285,72 eurot megavatt-tunnist, oli Eesti hinnapiirkonnas laupäeva öösel kell 1–2. Kõige odavam on elekter aga ööl vastu pühapäeva keskööst kella 1-ni, kui hind langeb koguni 2,59 eurole megavatt-tunnist.

Soomes tuleb elektri eest täna keskmiselt välja käia 56,16 eurot megavatt-tunnist ehk 42 protsenti vähem kui Eestis. Hinnavahe põhjanaabritega tekkis aga öötundidel, kui 1000-megavatise võimsusega Estlink ühenduskaablitest ei piisanud Soome odava elektri Eestisse tarnimiseks. Päeval, kui paistab päike ja Eesti päikesepargid töötavad suure võimsusega, seda probleemi ei teki. 

Nord Pooli elektrituru kõrgeim hind on laupäeval Prantsusmaal, kus elektri eest tuleb maksta keskmiselt 265,62 eurot megavatt-tunnist.

Elektribörsi Nord Pool Eesti hinnapiirkonnas kujunes tänavu juunikuu keskmiseks hinnaks 173,83 eurot megavatt-tunnist, mida oli üle kahe korra enam kui 2021. aasta juunis, mil kuu keskmine hind oli 86,73 eurot megavatt-tunnist.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles