SEB: Eesti majandus sõltub enim kaubanduspartnerite käekäigust (1)

BNS
Copy
SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor
SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor Foto: Jake Farra

SEB panga hinnangul sõltub Eesti käekäik ennekõike maailmamajanduse ja meie peamiste kaubanduspartnerite tulevikust, sest kiire inflatsioon ja intressimäärade tõus on tõstatanud küsimärke nii mõnegi suure majanduse väljavaate kohta.

SEB majandusanalüütiku Mihkel Nestori sõnul on arengud näiteks USA-s tekitanud olukorra, kus suur osa analüütikuid prognoosib sealsele majandusele langust. «Taoline ootus võib vabalt muutuda isetäituvaks, sest kui analüütikud kuulutavad kriisi, siis hakkavad majandusosalised ka vastavalt käituma,» tõdes Nestor pressiteates.

«Teisalt on tõsisemate majanduskriiside tunnuseks ka see, et need on ootamatud ja tekitavad seetõttu paanikat ning ebaratsionaalselt käitumist. Kui majanduslangus justkui ette teada faktina tundub, siis on raske ette kujutada, et see väga järsuks, sügavaks ja pikaks osutuks,» lisas Nestor.

SEB hinnangul on see aasta Eesti majanduse jaoks seni kulgenud hästi, kuid sügisel ja talvekuudel võib olukord muutuda. «Kõrgete energiahindade negatiivne mõju tundub vältimatu, kuid õnneks on ühiskond aina jõukam ja paremini valmis sellega rinda pistma. Samuti püsib majandus endiselt heas tasakaalus, mis lubab üle elada ka keerulisemad ajad,» sedastas Nestor.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles