Venemaast on saanud Hiina suurim naftatarnija

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Hiina naftatanker sildumas Kozmino toornafta terminalis Nakhodka sadamalinna lähedal Venemaal.
Hiina naftatanker sildumas Kozmino toornafta terminalis Nakhodka sadamalinna lähedal Venemaal. Foto: TATIANA MEEL

Tollistatistika kohaselt importis Hiina mais 8,4 miljonit tonni Venemaa naftat, möödudes endisest suurimast tarnijast Saudi Araabiast, kirjutab Reuters.

Hiina toornaftaimport Venemaalt kasvas mais 55 protsenti võrreldes eelmise aastaga ja saavutas sellega rekordtaseme, asendades Saudi Araabia peamise tarnijana, kuna rafineerimistehased kasutasid ära allahinnatud tarneid, seoses Venemaa vastu kehtestatud sanktsioonidega.

Andmed, mis näitavad, et Venemaa võttis pärast 19 kuud kestnud vaheaega tagasi maailma suurima toornafta eksportija tiitli, osutab sellele, et Moskva suudab Lääne sanktsioonidest hoolimata leida oma naftale ostjaid, kuigi on pidanud hindu alandama.

Kuigi Hiina üldine toornafta nõudlus on koroonapiirangute ja majanduse aeglustumise tõttu vähenenud, on juhtivad importijad, sealhulgas rafineerimishiiglane Sinopec ja kaupleja Zhenhua Oil, suurendanud odavama Venemaa nafta ostmist lisaks sanktsioonide alla kuuluvatele Iraani ja Venezuela tarnetele, mis võimaldab neil vähendada konkureerivaid tarneid Lääne-Aafrikast ja Brasiiliast.

Saudi Araabia järgnes suuruselt teise tarnijana, kelle maikuu mahud kasvasid võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 9 protsenti, ulatudes 7,82 miljoni tonnini ehk 1,84 miljoni barrelini päevas, mis on siiski madalam kui aprillis, mil imporditi 2,17 miljonit barrelit päevas.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles