Kemplus jätkub: Alexela sõnul ei saa LNG-laeva lepingut sõlmida enne Eleringi kinnitust (4)

BNS
Copy
13.04.2022 Tallinn Alexela ja Infortar teatasid LNG terminali ühisprojekti käivitamises. Alexela juhatuse esimees Martti Hääl. Foto: Sander Ilvest, Postimees
13.04.2022 Tallinn Alexela ja Infortar teatasid LNG terminali ühisprojekti käivitamises. Alexela juhatuse esimees Martti Hääl. Foto: Sander Ilvest, Postimees Foto: Sander Ilvest

Alexela kontserni juhatuse liikme Marti Hääle sõnul saab ettevõte veeldatud maagaasi (LNG) laeva rendilepingu allkirjastada alles peale seda, kui nendeni jõuab Eleringilt kirjalik kinnitus toru ehitamise tähtajast.

«Gaasitoru on LNG terminali kõige väiksem osa, kuid sisult sama oluline kui kai ja laev – ilma toruühenduseta terminal tööle hakata ei saa,» ütles Hääl BNS-ile. Toru ja turuühenduse on lubanud rajada Elering ning Hääle sõnul kohustab Eleringi seda tegema ka riigikogus teisel lugemisel olev maagaasiseaduse, hädaolukorra seaduse ja konkurentsiseaduse muutmise eelnõu.

«Positiivne on, et Elering on meedias lubanud toru ehitada 30. novembriks. Peale seda kui meieni jõuab ka sellekohane kirjalik kinnitus, saame allkirjastada laeva rendilepingu,» kinnitas ta.

Elering teatas teisipäeval, et on ette valmistanud LNG terminali ühendustorustiku ehituse käivitamise ning saab pärast ehituse viimaste detailide kokkuleppimist erasektoriga alustada ehitustöid lähiajal.

Eleringi juht Taavi Veskimägi ütles ERR-ile, et ujuvterminali ühendamiseks gaasivõrguga on Eleringil olemas vajalikud meretorud, maismaatorud ja kraanid ning projekteerimine käib, kuid seni pole saanud tellida ujuvterminali ühendamiseks vajalikku osa, sest eraettevõtted pole teada andnud, millist tüüpi laeva kavatsetakse rentida.

«Viimane osa ühendusest, mis laeva külge kinnitatakse, on laevaspetsiifiline. Nad peavad ütlema, millise laeva nad kavatsevad rentida, et nad annaksid spetsiifilised andmed, mille järgi saaksime tellida viimased ühendused, mis laeva gaasisüsteemiga seovad,» lausus Veskimägi.

Hääle sõnul on aga gaasitoru tehnilised näitajad nii äsja Soome Gasgrid Finlandi renditud LNG terminallaeva kui Alexela läbiräägitud laevade puhul ühesugused ning need on Eleringil teada.

«Mis puutub liitumistaotlust, siis LNG terminali liitumiseks taotlusvormi ega standardeid ei ole veel välja töötatud. Alexela ja Infortar alustasid kai ehitust ka heas usus ilma ujuvterminali liitumistaotluseta, seetõttu olemegi täna oma graafikust isegi veidi ees. Loodame koostööd kõigilt, kellele läheb korda gaasi varustuskindlus Eestis järgmisel talvel,» ütles Hääl.n

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles