Nestor: Eesti inflatsiooni kujundab «täiuslik torm»

BNS
Copy
Mihkel Nestor.
Mihkel Nestor. Foto: Remo Tõnismäe / Postimees / Scanpix

SEB majandusanalüütiku Mihkel Nestori sõnul kujundab Eesti inflatsiooni hetkel nii-öelda täiuslik torm – korraga on oluliselt kallinenud nii energia kui toidukaubad, mis moodustavad enam kui kolmandiku tarbijahinnaindeksist.

Kõigele lisaks on analüütiku sõnul suhteliselt madal ka mullune võrdlusbaas. «Järgnevate kuude numbrite kujunemist mõjutab oluliselt Ukraina sõja edasine käik ja poliitilised otsused, mistõttu on prognooside tegemine äärmiselt ebakindel,» ütles Nestor BNS-ile.

Tarbijahinnaindeks tõusis märtsis võrreldes eelmise aasta sama kuuga 15,2 protsenti ning võrreldes veebruariga 2,7 protsenti. Tarbijahinnaindeksi muutus võrreldes eelmise aasta sama kuuga oli viimati suurem kui 15,2 protsenti 1996. aasta novembris, kui see oli 16,4 protsenti

SEB hinnangul püsib inflatsioon sarnases suurusjärgus ka aprillis, ent hakkab siis aeglaselt taanduma. Ühekohalise inflatsioonini ei pruugi me Nestori sõnul sellegipoolest jõuda enne aasta viimast kvartalit ja SEB prognoos selleaastaseks keskmiseks hinnatõusuks on 11,5 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles