Jaanuaris kosus kinnisvaraturg 59 protsenti

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korter
Korter Foto: Toomas Huik

Eesti kinnisvaraturul liikus jaanuaris 117,3 miljonit eurot – 7,3 protsenti vähem kui detsembris, kuid 59 protsenti enam kui jaanuaris aasta tagasi.

Selle aasta jaanuar oli Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütiku Risto Vähi kinnitusel vaiksem kui mullune detsember, kuid oluliselt aktiivsem kui aastatagune jaanuar.

Üle Eesti müüdi kokku 2291 kinnisvaraobjekti, mis on 25,3 protsenti vähem kui detsembris, kuid 21 protsenti enam kui 2011. aasta jaanuaris.

«Aktiivsuse kasvule aitasid kaasa nii investorid kui ka detsembris ettevalmistatud tehingud, mis jaanuaris teoks tehti. Möödunud aastat iseloomustanud ebakindlus rahaturgudel on mõnevõrra vähenenud, inimesed on ebastabiilsusega kohanema hakanud,» märkis Vähi.

Korterite hinnad tõusid vaadeldavatest linnadest Pärnus, Kuressaares, Haapsalus ja Võrus.

Tallinnas müüdi jaanuarikuu jooksul 483 korterit. Tehinguaktiivsuselt on see võrreldes detsembriga 21 protsenti madalam tulemus. Ruutmeetri keskmine hind oli jaanuaris 917 eurot, võrreldes detsembriga on langus 6 protsenti. 2011. aasta jaanuariga võrreldes kerkis ruutmeetri keskmine mediaanhind aga 6,6 protsenti.

Tartus algas aasta vaiksemalt. Kokku tehti maa-ameti andmetel 118 kinnisvara ostu-müügitehingut, mis detsembriga võrreldes on 18,1 protsenti madalam tulemus. Aastaga kerkis tehinguaktiivsus 59,4 protsenti.

Ostjate meelsus jaguneb peamiselt kaheks. On neid, kes lähtuvad sellest, et kui võimalusi on, siis praegu on hea aeg investeerida kinnisvarasse. Teise grupi moodustavad need, kes on veendunud, et hinnad langevad sel aastal veelgi.

Keskmine ruutmeetri mediaanhind oli Tartus 814 eurot, mis võrreldes detsembriga tähendab 1,45-protsendilist langust, samas kui aastataguse ajaga võrreldes on hind kerkinud 5,2 protsenti.

Elamuarenduse märksõnaks saab Vähi kinnitusel sel aastal kvaliteetne elukeskkond «Investorite ootused aastaks 2012 on möödunud aastaga võrreldes märkimisväärselt tagasihoidlikumad. Endiselt domineerib trend jääda koduturgudele ja välisinvesteeringute osas otsitakse pigem kõrget või erakordset tootlust ja varjatud võimalusi,» kommenteeris ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles