Šveitsi keskpank: meie ülesanne pole maailma rohelisemaks muuta

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Šveitsi keskpanga ülesanne pole maailma rohelisemaks muutumine, vaid rahapoliitika teostamine
Šveitsi keskpanga ülesanne pole maailma rohelisemaks muutumine, vaid rahapoliitika teostamine Foto: DADO RUVIC/REUTERS/Scanpix

Šveitsi keskpank peab säilitama paindlikkuse oma suure valuutareservi juhtimisel, kuid ainult roheinvesteeringute tegemine hakkaks segama rahapoliitikat, ütles keskpanga nõukogu liige Andrea Machler.

Mägiriigi keskpank on suur globaalne investor, kelle valuutareservide maht ulatub triljoni Šveitsi frangi ehk triljoni dollarini. See on kogunenud frangi tugevnemise vastu pikaajalise võitluse tulemusel, kirjutab Reuters.

Hiljuti on keskpanka tabanud roheliste üleskutsed, et keskpank peaks viima oma investeeringuid vastavusse kliimamuutustega. Machler ütles Reutersile, et see pole keskpanga ülesanne.

«Meie eesmärk pole maailma rohelisemaks muutmine,» ütles ta. «See pole keskpanga ülesanne. Bilansimaht peab täitma rahapoliitilisi ülesandeid.»

Šveitsi keskpanga eesmärk on hinnastabiilsuse saavutamine, mistõttu piiratakse valuutaturule sekkumisega ja negatiivsete intressitasemetega frangi tugevnemist.

«Meil on riskide vähendamiseks vaja äärmiselt laia investeeringute hajutatust,» lausus ta.

Keskpank on investeerinud passiivsete strateegiate nagu ETFide kasutamise vormis aktsiaindeksitesse, mitte pole valinud üksikinvesteeringuid.

Samas on kütusekompaniide osakaal aktsiainvesteeringute osas kukkunud 10 aastaga 11 protsendilt kolme protsendini, kuid seetõttu, et indeksites on selle sektori osakaal kahanenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles