Saksamaal algas kohus Volkswageni endiste juhtide üle

BNS
Copy
Greenpeace aktivistide protest Volkswageni Wolfsburgi tehase sissekäigu juures.
Greenpeace aktivistide protest Volkswageni Wolfsburgi tehase sissekäigu juures. Foto: JOHN MACDOUGALL

Saksamaal algas neljapäeval kohus autofirma Volkswageni nelja endise tippjuhi üle, keda süüdistatakse pettuses seoses diiselautode emissiooniskandaaliga. Kontserni endine juht jäi kohtuasjast kõrvale.

Volkswageni endisi juhte süüdistatakse pettuses ja maksude vältimises seoses 2015. aastal autotööstust raputanud skandaaliga, mille raames on firma tunnistanud üles diiselsõidukite emissiooninäitajate võltsimise.

Firma 74-aastane endine tegevjuht Martin Winterkorn pidanuks algul ilmuma kohtu alla koos nelja teise süüalusega, kuid tema kehva tervise tõttu otsustati kohtuasi kaheks lüüa.

Braunschweigis alanud kohtuprotsess on teine suurem diisliskandaaliga seotud kaasus.

Läinud aastal algas kohtuprotsess ka Volkswageni tütarfirma Audi endise juhi Rupert Stadleri üle.

Kohtunikud üritavad välja selgitada, kes kontserni inseneride ja juhtide seast pettusega kursis olid, millal nad sellest teada said ja kes sellele heakskiidu andis.

Kaasus puudutab üheksat miljonit Euroopas ja USAs müüdud diiselautot, millele olid paigaldatud niinimetatud katkestusseadmed, mis näitasid emissiooni katsetingimustes oluliselt madalamana kui tegelikes sõidutingimustes.

Volkswagen on pidanud skandaaliga seoses maksma juba umbes 30 miljardi euro ulatuses kahju- ja kohtutasusid, neist suurem osa USAs.

Winterkorn ise on nõustunud oma endisele tööandjale maksma 11,2 miljonit eurot kahjutasu.

Winterkorni süüdistatakse ka valetunnistuse andmises skandaali uurinud parlamendi komisjonile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles