Putin jättis kampaania avalöögi vahele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Nädalate kaupa kuulutati kõikjal, et sellest tuleb Vladimir Putini presidendikampaania võimas avalöök. Sadade kilomeetrite tagant pidi Jekaterinburgi kokku voolama 15 000 kaevurit ja tehasetöölist, et koos Kremlile kiitust laulda.

Nad pidid tulema omaenda toodetud tankidel, aga ka rongi ja bussiga. Kohal pidi olema Putin ise.

Aga oh häda! Laupäeval Jekaterinburgi keskväljakule kogunenud pidid pettuma: rahvast lubatust poole vähem; ei mingeid tanke; ei mingit kandidaati.

Olles tund aega 14 külmakraadi käes lõdisenud, siirdusid demonstrandid korrakohaselt oma bussidesse, et saada kätte tõotatud tasu: Ikea ja kohaliku Mega kaubanduskeskuse ühiskülastus enne pikka kojusõitu.

Nagu kahvatuks kujunenud kampaaniapäev näitab, läheb Putinil valimiste eel ilmselt raskemaks, kui ta arvata oskas. Isegi Uuralites, Venemaa südames, on ta poliitilise ja majandusliku stabiilsuse platvorm oma võlujõudu kaotamas.

Laupäevane üritus oli mõeldud vastulausena protestidele, mis on vallandunud pärast detsembrikuiseid kallutatud parlamendivalimisi.

Kreml on lausa nahast välja pugenud tõetamaks, et rahulolematus piirdub Moskva liberaalsete kõrgklassidega.

«Protestid? Mis protestid?» küsis Putin läinud nädalal Siberi linnas Tomskis Sky TV reporterilt. «Mind nad ei huvita. Mina mõtlen rahva peale – tavaliste vene inimeste peale.»

Küll aga võis Jekaterinburgi meeleoludest lugeda, et pisik on levinud kaugemale, kui Kreml karta oskas.

20. eluaastates vabrikutööline Juri, kes perekonnanime ei tahtnud avaldada, ütles, et tuli koos töökaaslastega Pervouralskist (40 minutit sõitu) kohale vaid pakutud boonuste tõttu – mitte et nad peaministri poolt hääletada kavatseksid.

«Tulime täna siia toetama kandidaat Putinit. Miks? Sest ülemus käskis,» ütles ta. Kaks keskealist naiskolleegi noogutasid nõusolevalt.

Tööline lisas, et Putinit, kes olevat süüdi Ühtse Venemaa läbikukkumistes, ei toeta enam ei tema ega ta sõbrad. «12 aastat võimul olles võinuks Ühtne Venemaa rohkem ära teha – ja mitte varastada... Kõik, kelle käest ma täna küsinud olen, hääletasid Ühtse Venemaa vastu. Aga ikkagi nad võitsid.»

Tribüünilt kõlasid hüüded: «Uuralid! Venemaa! Putin!» Rahva reaktsioon oli leige. Segatud tunnetega reageeriti ka blogijate ja Moskva intellektuaalide vastastele lööklausetele.

Kuigi mõned töölised, nagu näiteks Tatjana Žuravljeva, olid rõõmsad selle üle, et keegi kiitis lõpuks ometi «inimesi, kes tegelikult oma kätega tööd teevad ega saa päevad läbi arvuti ees istuda», oli platsil ka palju ülikooliharidusega insenere, kes sattusid selles klassilõhes kusagile kahevahele.

«Riigi juhtkond ja tehaste juhid, nad lihtsalt alahindasid [tänaseks kavandatud] kuulajaskonda,» ütles endine metallitööline ja tänane poliitik-aktivist Jevgeni Roizman, selgitamaks inimeste summutatud reaktsiooni ja väikest arvu.

«Nüüd näitavad nad üle kogu maa televiisoris pilte, kuidas töölised üksmeelselt Putinit toetavad... Aga paljud inimesed siin kasutavad internetti ja nad saavad aru, et siin polnud midagi.»

Ürituse kiiluvees tuleb kohalikel võimukandjatel iga hinna eest tõestada, et Jekaterinburg ja Sverdlovsk pole Putini jaoks kadunud. Detsembrikuistel valimistel sai Ühtne Venemaa selles piirkonnas kokku vaid 33 protsenti häältest, Jekaterinburgis endas umbes 25 protsenti – kõvasti alla Venemaa keskmise (49 protsenti). Pärast valimisi tuli tänavaile meelt avaldama hinnanguliselt 10 000 inimest.

Jekaterinburgi linnavalitsuse kaadriülema asetäitja Sergei Tušin ütles, et kuigi detsembris nähti tänavatel gruppi esmakordselt meelt avaldavaid inimesi, on paljud pärast seda koju läinud ja toetavad ikkagi Putinit, kuna ei taha anda protestihäält niivõrd tõsisel üritusel, nagu seda on presidendivalimised.

Valimistel hääletab Jekaterinburg «teadlikult, vastutustundega», usub Tušin.

CopyrightThe Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles