EL rahandusministrid tõdesid panganduse elujõulisust

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivari Padar.
Ivari Padar. Foto: Peeter Langovits

Tšehhi eesistumisel toimunud esimesel kohtumisel avaldasid rahandusministrid heameelt finantssektori püsimajäämise üle keset tõsist ja süvenevat majandussurutist.


«Teemade ja väljakutsete rohkus ning raskus on mõjunud tegelikult üksmeelele ja koostööle toniseerivalt,» tõdes rahandusminister Ivari Padar pika arutelu vaimu hinnates.



Rahandusministrid tõdesid, et sügisel püstitatud ülesanne ühenduse pangandussüsteemi ellujäämise tagamiseks on praeguseks edukalt lahendatud ning see on märkimisväärne saavutus.



Kriis pole siiski möödas, sest laenuturu kokkukuivamine ning sellest osaliselt johtuvad ja süvenevad probleemid reaalmajanduses kestavad. Laenupakkumise tagamiseks otsustasid ministrid anda täiendavaid tõukeid pangandussektorite garantiide toimimiseks nendes riikides, kus need sisse on seatud.



Reaalmajanduse ergutamiseks väljakuulutatud üle-Euroopalise elavdamisplaani hindamisel tõdeti, et Euroopa Liit üldiselt on võetud kohustuse ehk 1,5 protsenti SKPst täitnud. «Ometi on kõigil tänaseks selge, et rahanduslik suutlikkuse piir on käes. Järgmine ülesanne liikmesriikidele on pigem fiskaalpoliitilise suutlikkuse taastamine stabiilsuse ja kasvu pakti raames ehk lihtsalt öeldes kokkuhoid,» hindas Ivari Padar homseid väljakutseid.



Rahandusministrid kiitsid heaks ka Läti abiprogrammi ning hindasid Läti valitsuse reforme ning pingutusi erakordselt tõsisteks ning sisulisteks.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles