Töötasu ⟩ Kas mullu eriolukorra ajal palku kärpinud ettevõte võib seda ka sel aastal teha?

PM Majandus
Copy
Rahakott. Foto on illustreriv.
Rahakott. Foto on illustreriv. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Eelmisel aastal kasutasid paljud ettevõtted eriolukorra ajal töötasu vähendamise võimalust, ka kuni töötasu alammäärani. Paraku on ettevõtteid, kelle olukord pole praeguseks paranenud ning neil on vajadus taas töötajate töötasu vähendada. Kas seda on õigus teha ja kas on õige, et igal aastal tohib töötasu vähendada kuni töötasu alamäärani kolme kuu jooksul?

Vastab tööinspektsiooni ennetusosakonna juhataja Kaire Saarep. 

Töötasu saab vähendada kahel juhul. Esiteks teha seda kokkuleppel töötajaga töölepingu seaduse (TLS) § 12 alusel.

Teiseks on võimalus ühepoolselt TLS § 37 alusel, kui on erakorralised ettenägematud majanduslikud asjaolud, mille tõttu ei saa anda kokkulepitud ulatuses tööd. Töötasu võib sel juhul vähendada kolmeks kuuks 12-kuulise ajavahemiku jooksul mõistliku ulatuseni, kuid mitte alla valitsuse kehtestatud töötasu alammäära, ning juhul, kui kokkulepitud töötasu maksmine oleks tööandjale ebamõistlikult koormav.

Töötasu vähendamisperiood ei ole seega kalendriaasta, vaid 12 kuud.

Näiteks kui tööandja alandas mullu töötasu 15. aprillist kuni 15. juulini, siis seega saab tööandja töötasu uuesti alandada sel aastal alates 16. aprillist.

Oluline on lisada, et koos töötasu vähendamisega väheneb proportsionaalselt ka tööaeg ning tööandja peab vähendamisest ette teatama vähemalt 14 kalendripäeva kirjalikus vormis.

Töötajal omakorda tekib õigus töösuhe üles öelda TLS § 37 lg 5 alusel, teatades vähemalt 5 tööpäeva ette enne vähendatud töötasu kehtima hakkamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles