Eesti Pank: töötuse kasvust tulenev nõudluse vähenemine hakkab piirama hinnatõusu

Sander Silm
, majandusajakirjanik
Copy
Eesti Panga ökonomist Lauri Matsulevitš.
Eesti Panga ökonomist Lauri Matsulevitš. Foto: Postimees

Eesti Panga ökonomist Lauri Matsulevitš tõi tarbijahindade kasvu kommenteerides välja, et hinnatõusu hoiab endiselt hoogsana käibemaksu tõus, kuid nõudluse vähenemise tõttu peaks pidurduma ka hinnatõus.

Statistikaamet teatas täna, et aprillis aeglustus tarbijahindade aastakasv 2,8 protsendini. Euroala keskmisest on Eesti hinnatõus endiselt hoogsam ja jaanuaris tõusnud käibemaks hoiab hinnatõusu Eestis aasta lõpuni kiiremana. Tänavusi maksutõuse arvestamata olnuks hinnatõus aprillis 1,3 protsenti ehk siis samas suurusjärgus Lätiga. Leedus jäi hinnakasv sellest veelgi aeglasemaks.

Aprillis jätkus ka käibemaksutõusu edasikandumine toodete ja teenuste lõpphindadesse, kuna aasta alguses oli maksutõusu mõju hindadele osaline. Siiski on viimastel kuudel kiiresti kasvanud nende kaupmeeste hulk, kes näevad, et lähiajal jäävad hinnad muutumatuks. Kui aasta alguses ootas järgnevaks kolmeks kuuks hinnatõusu 62 protsenti konjunktuuriinstituudi küsitletud kauplustest, siis aprillis oli nende osakaal langenud 36 protsendile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles