Börsiettevõtete osanike nimekirjad lühenevad

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: graafika: Silver Alt

Kui selle aasta sügiseni oli näha selget tendentsi, et Eesti börsiettevõtete aktsionäride arv kasvas, ning paljudel neist üha uute ja uute rekorditeni, siis viimastel kuudel on valdav trend aktsiaomanike arvu kahanemine.

Aktsionäride lahkumise põhjuseks on langus Tallinna börsil. Tallinna börsiindeks on viimase kuue kuu jooksul langenud enam kui 20 protsenti ning see on kindlasti peamine põhjus, miks börsiinvestorite arv on vähenema hakanud, selgitab LHV vanemanalüütik Kristo Oiderma.

«Väikeinvestorid sisenevad turgudele üldjuhul siis, kui turg tõuseb, ning väljuvad languse korral,» ütles analüütik.

«Suur osa jaeinvestoritest langetab aktsiate ostu ja müügi otsused pigem jälgides viimaste kuude aktsiahindade liikumisi ning vähemal määral pööratakse tähelepanu ettevõtete finantstulemustele ja fundamentaalnäitajatele,» lisas ta.

Üllatuslikult on kõige rohkem omanikke kaotanud viimase kahe aasta suurima aktsiahinna tõusu teinud Silvano FG – kahe kuuga on kadunud 100 kontoomanikku ehk 4,8 protsenti aktsionäride arvust. Kasiinokompanii Olympic EG on kaotanud nelja viimase kuuga üle 90 aktsionäri ehk 2,6 protsenti kontoomanikest.

Oiderma sõnul kasvas Olympicu ja Silvano aktsionäride arv märgatavalt 2010. aasta jooksul, ta oletab, et seetõttu liikus sinna ka üpris palju spekulatiivset lühiajalist raha. Ta lisas, et meedias on väga palju kirjutatud Euroopa kriisist ning ka majanduskasvu ootuste langusest Eestis.

«Sellises turuolukorras soovivad investorid riske maandada ning portfellis aktsiapositsioone vähendada,» ütles analüütik.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles