Presidendi majandusnõunik: aprilli järsk hinnatõus oli ebameeldiv üllatus

BNS
Copy
Heido Vitsur
Heido Vitsur Foto: Mihkel Maripuu

Presidendi majandusnõuniku Heido Vitsuri sõnul oli hinnatõusu järsk kiirenemine aprillis ebameeldiv üllatus, kuid samas siiski mitte väga ootamatu.

«Asi on selles, et kuivõrd hõivatus Eestis oli jäänud kõrgele tasemele ning sissetulekud jätkanud endises tempos kasvamist, ei saanud täituda ka hinnakasvu aeglustumise prognoos. Kui hinnatõusuks on ruumi, siis hinnad tõusevadki,» rääkis Vitsur BNSile.

Lisaks sellele tuleb presidendi majandusnõuniku sõnul arvestada veel Eesti jaekaubanduskonkurentsi omapäraga: siin lisandub küll järjest suuri kaubanduspindu, kuid tarbijaid juurde ei tule. See aga tähendab omakorda kaubanduskulude suhtelist suurenemist.

«Avarust ja valikuvõimalusi päris tasuta ei saa, nende eest tuleb maksta. Ka muid põhjuseid hinnatõusuks praegu jätkub, sest maailm ei ole kuigi rahulik. Suurenenud riskid põhjustavad omakorda tavapärasest suuremat hindade kõikumist. Tavaliselt ülespoole,» märkis Vitsur.

Tarbijahinnaindeks tõusis aprillis võrreldes eelmise aasta sama kuuga 3,2 protsenti ning võrreldes märtsiga 1,3 protsenti. Viimati oli tarbijahinnaindeksi muutus eelmise kuuga võrreldes 1,3 protsenti või rohkem 2017. aasta veebruaris, mil muutus oli samuti 1,3 protsenti.

«Mis saab edasi? Ei ole alust arvata, et seni, kuni sissetulekute kasv jätkub, hinnatõus meil oluliselt pidurduks. Samas võib siiski loota, et 1,3 protsendi suurune hinnatõus võrdluses eelmise kuuga jääb siiski ühekordseks nähtuseks,» lisas presidendi majandusnõunik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles