USA Ülemkohtu spordikihlveo seaduse muudatus

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Aastakümneid on spordikihlvedude tegemine olnud illegaalne USA-s väljaspool Nevadat, ent selle aasta alguses otsustas Ameerika Ühendriikide Ülemkohus, et osariikidel lubatakse legaliseerida hasartmängud üksikutel spordiüritustel. Otsus ei legaliseeri hasartmänge üleriigiliselt, kuid see võimaldab osariikidel anda oma seadused sellele.

Aga ärge liialt erutuge, sõltuvalt teie perspektiivist on online-spordi hasartmängude tulevik veel alles ees; see ei tule kõik korraga ja seda ei ole veel igal pool.

Nüüd kui PASPA (Amatöörspordi kaitse seadus) on tühistatud, saavad osariigid välja mõelda omad seadused, et legaliseerida, reguleerida ja loomulikult maksustada spordikihlveod, mis võib olla üks suurimaid kullaväljasi, mida Ameerika majandus on viimastel aegadel näinud.

Kuigi USAs ei ole ametlikku arvestust ebaseaduslike spordikihlvedude turu suuruse kohta, hindavad eksperdid kogupanuseid igal aastal 80 miljardilt dollarilt kuni 150 miljardile dollarile aastas. Gamblingcompliance, ettevõte, mis pakub kasiinodele juriidilisi ja regulatiivseid teenuseid, toob kasiinodele potentsiaalset tulu legaliseeritud USA spordikihlvedudest, mis jäävad vahemikku 2 miljardit kuni 5,8 miljardit dollarit aastas.

See kujutab endast potentsiaalset laienemist kasiinodele kui ka interneti spordikihlvedude platvormidele. See võiks taaselustada ka igapäevaseid fantasy firmasid nagu DraftKings, kes on hästi positsioneeritud üleminekuks oma klientidele traditsioonilisematele kihlvedudele.

Uus seadus võib avada teed ka Euroopa ning teiste maailmajagude suurimatele kaubamärkidele, et püüda viia ellu laienemisstrateegiaid Ameerika turule, mis on olnud varasemalt täiesti kättesaamatu. Sellest võib kasu saada ka Eesti, kuna siin tegutseb mitmeid hasartmängu ettevõtteid nagu Global Gaming, Betsafe kasiino ja teisigi. Juba praegu on näha laienemise märke: Inglismaa ja üks maailma suurimaid hasartmängu ettevõtteid William Hill, kes tegutseb ka Nevadas, on käed kokku löönud New Jersey Monmouth Parkiga, et pakkuda spordi kihlvedusid. Lisaks on Hill hiljuti avanud kontori Hobokenis, New Jerseys, kus nad ehitavad oma digitaal operatsioone.

Hasartmängu tööstuse võitjad ja kaotajad

Võitjad:

Kindlasti tähendab see New Jersey ning teiste osariikide jaoks, kus tegutsevad kasiinod ning võidusõidurajad, uusi turiste ning mängijaid.

Hasartmängufirmad: Nimed nagu MGM, Boyd Gaming ja Caesars Entertainment nägid oma aktsiate tõusu, nagu ka Briti firmad Ladbrokes, William Hill ja Paddy Power Betfair. Kuna viimased on veetnud aastaid legaliseeritud mänguäris, on neil teiste ees suur eelis.

Spordi andmete firmad: firmad, kellel on suhted liigadega ja juba saavad aru, mida mängumehed tahavad, on pea positsioonil. Näiteks Sportradar, Perform ja Genius Sports on juba loonud partnerlused spordiliigadega. Samuti on neil olemas infrastruktuur andmete kogumiseks ja levitamiseks.

Omanikud: Mark Cuban ütles, et spordi frantsiiside väärtus kahekordistus silmapilkselt, kui ülemkohus teatas enda otsusest.

Osariigid: Kindlasti toob see naeratuse näole Ameerika maksukogujatele. Eilers&Krejciki hinnangul tõmbaks 50-osariigi USA spordikihlvedude turg ligi 245 miljardit dollarit ja tekitaks tulu 15,8 miljardit dollarit.

Legaalsed kihlveokontorid: ameeriklased ei sära just oma panustamise valikutega.Statewide Nevada kihlveokontoril pole alates 2013. aasta juulist olnud ühtegi kaotuse kuud. Hea on olla maja.

Kaotajad:

Nevada kasiinod saavad kindlasti kahjustada üleriigilise konkurentsi tõttu. Milleks peaksid inimesed sõitma viis tundi, et teha panuseid, kui kohalik kihlveoteenuse pakkuja asub kohe ümber nurga või on kättesaadav arvuti või telefoni teel?

Inimesed, kes olid hasartmängude legaliseerimise vastu, olid ilmselgelt kaotajad. See ei ole mõeldud haavadesse soolaga hõõrumiseks, kuid selgelt oli see nende jaoks halb päev. Tegemist on siiski USA suurima seadusliku kihlvedude laienemisega.

Illegaalsed kihlvedude vahendajad võivad näha võimalikku kasvu enda äris osariikides, kus antud teenus ei ole veel legaliseeritud, aga nendes osariikides kus kihlveod legaliseeritakse tekitab see kindlasti illegaalsetele äridele konkurentsi. Mõned suuremad kihlvedajad võivad jääda edasi kasutama nn põrandaaluseid ettevõtteid, kuna nad ei esita kasumi aruandlust maksuametile, ent enamik lihtsaid teenuse kasutajaid eelistavad litsentsiga operaatoreid, kus nende tasu saamine on kindel.

Copy
Tagasi üles