Elon Muski kohtu alla minek saatis Tesla aktsia vabalangusesse

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elon Musk Tesla Fremonti tehases.
Elon Musk Tesla Fremonti tehases. Foto: Noah Berger / REUTERS

Tesla aktsia läks neljapäeva õhtul tugevasse langusesse pärast seda, kui USA väärtpaberite- ja börsikomisjon (SEC) esitas ettevõtte tegevjuhile Elon Muskile süüdistuse väärtpaberipettuses.

Elektriautode tootja aktsia tegi kauplemisjärgsetel tundidel sulgemishinnaga võrreldes 12-protsendise languse, maandudes 270 dollari peale aktsia kohta. Kokku on Tesla aktsia langenud pärast Muski kurikuulsat augustikuu börsilt lahkumise säutsu koguni 29 protsenti.

Musk säutsus 7. augustil Twitteris, et plaanib Tesla börsilt minema viia ning ta on leidnud lahkumiseks ka vajaliku rahastuse. Musk pakkus toona aktsia hinnaks 420 dollarit.

Säuts saatis Telsa aktsia väärtuse väga kiirele tõusuteele, sest paljud aktsiatega kauplejad järeldasid, et kohe varsti tuleb suur, kümnete miljardite dollarite ulatuses aktsiate tagasiostmine. Aktsia hind tõusis vahetult peale säutsu 387,46 dollarini.

Musk täpsustas mõned päevad hiljem oma blogis, et börsilt lahkumist finantseerib Teslas viieprotsendilist osalust omav Saudi Araabia riigivarafond, kes tegi lahkumise ettepaneku juba möödunud aastal.

Pooled olid Muski sõnul juba korduvalt kohtunud ja Saudi Araabia tahtvat tema sõnul vähendada oma sõltuvust naftaturust ning investeerida rohkem alternatiivsetesse energiaallikatesse.

Nagu hiljem selgus, siis tehing saudidega polnud sugugi kindel ja viimased ei tahtnud tegelikult börsilt lahkumisel nii suurt rolli mängida. Fond ei olnud huvitatud enamusosalusest, sest neil oli piltlikult öeldes tules mitu rauda. Nimelt kaalusid nad investeerimist ka USA elektriautode tootjasse Lucid Motorsisse.

SEC süüdistab Teslat nüüd väärtpaberipettuses ja investorite eksitamises. USA seadus keelab börsifirma esindajatel edastada osanikele eksitavat teavet firma käekäiku puudutavatest olulistest sündmustest.

SEC teatas ühtlasi, et taotleb föderaalkohtunikult määrust, mis keelas Muskil edaspidi avalikult kaubeldavate ettevõtete juhtimise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles