Skeleton sai brittidega mitmemiljonilise lepingu

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skeletoni tehas Saksamaal
Skeletoni tehas Saksamaal Foto: Aivar Pau

Eestist tegevust alustanud ja nüüdseks tegevuse Saksimaa pealinna Dresdeni lähistele kolinud kondensaatoritootja Skeleton Technologies sõlmis mitme miljoni eurose suuruse lepingu Briti bussitootmisettevõttega Wrights Group.

Ettevõtte teatel sõlmiti superkondensaatorite tarnimise leping  viieks aastaks. Bussifirma hakkab neid kasutama pidurdusenergia taaskasutamise süsteemi (vormelimaailmaski tuntud KERS) osana oma ühe- ja kahekordsetes hübriidbussides.

Wrightbus on sunnitud uusi kütust kokkuhoidvaid süsteeme kasutama seoses nõudega vähendada CO2 emissiooni linnades. Testid on näidanud, et superkondensaatorite kasutamine aitab kahekordsetes bussides kokku hoida 36 protsenti rohkem energiat võrreldes EuroVI normidele vastavate diiselbussidega. Lisaks mahub kondensaatori väiksuse tõttu bussidesse kolm reisijat enam võrreldes liitiumakuga bussidega.  

Superkondensaatorid on maailmas teada-tuntud toode, Skeletoni toote teeb eriliseks grafeeni kasutamine selles. Teadustööle pandi alus Tartu Ülikoolis.

Skeleton on aastate jooksul kogunud tootmise alustamiseks 40 miljoni euro ulatuses investeeringuid ja laene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles