FIEdel kukub homme avansiliste maksete tähtaeg

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / kollaaž Katri Karing

Maksu- ja tolliamet (MTA) tuletab meelde, et homme, 15. septembril on füüsilisest isikust ettevõtjatel (FIEdel) kaks olulist maksude tasumise tähtaega.

Esmalt on homne kuupäev oluline kõikidele 2010. aastal ettevõtlustulu saanud FIEdele, kes peavad tasuma tulumaksu avansilisi makseid.

Makseid ei pea tegema vaid need ettevõtjad, kelle ühe kvartali makse suurus ei ületa 64 eurot või kui FIE on äriregistrist nüüdseks kustutatud.

Samuti ei pea tulumaksu avansilisi makseid tasuma ettevõtjad, kelle ettevõtluse tegevus on registreeritud ajutise või hooajalisena ja kui ettevõtlus on peatatud.

Avansilist tulumaksu ei pea tasuma ka juhul, kui ettevõtja on enne tähtpäeva saabumist esitanud MTA-le taotluse avansilisest tulumaksust vabastamiseks.

Juhul, kui ettevõtja ei tea oma avansilise tulumaksu suurust, leiab selle kohta täpsemat infot e-maksuametist/e-tollist rubriigist Nõuded ja kohustused.

Avansilise tulumaksu maksmine aitab hajutada ettevõtja tulumaksu tasumise kohustust, vältides selle korraga maksmise nõuet järgmisel aastal.

Lisaks on 15. september kuupäev, mil tuleb FIEdel maksta avansilist sotsiaalmaksu. Ettevõtja, kes ise ei ole oma avansilise sotsiaalmaksu kohustust välja arvutanud, saab sellega alates homsest tutvuda e-maksuametis/e-tollis.

Üldjuhul peab FIE sotsiaalmaksu avansiliste maksetena tasuma iga kvartali eest 275,24 eurot.

Teisiti on see vaid juhul, kui ettevõtlust alustati või see lõpetati kvartali jooksul ning samuti isikute puhul, kes saavad riiklikku pensioni või kelle eest tasub sotsiaalmaksu tööandja, riik või kohalik omavalitsus.

Sellistel juhtudel tasutakse avansilisi makseid proportsionaalselt või puudub nende maksmise kohustus üldse.

Maksu- ja Tolliametile esitas 2010. aasta eest tuludeklaratsiooni 36 668 FIEt, kellest 17 162 deklareeris maksustavat tulu kogusummas 42,5 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles