Analüütikud näevad Motorola ostu taga Google’i salajasi plaane

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google’i juht Larry Page kinnitas Motorola ostust teatades, et tehingule vaatamata jääb Android ka edaspidi avatud tarkvaraplatvormiks.
Google’i juht Larry Page kinnitas Motorola ostust teatades, et tehingule vaatamata jääb Android ka edaspidi avatud tarkvaraplatvormiks. Foto: Reuters/ScanPix

Internetigigant Google teatas selle nädala algul, et omandab USA päritolu mobiiltelefonitootja Motorola Mobility, mitmed analüütikud näevad aga ostutehingu taga Google’i salaplaane.

Kuigi Motorola on viimasel ajal lonkinud teiste juhtivate mobiilitootjate sabas (olles suuruselt umbes kaheksas mobiiltelefonide valmistaja) ning seisnud silmitsi mitte just kõige paremate aegadega, oli Google’i poolt ettevõtte eest välja käidud summa muljetavaldav – 12,8 miljardit dollarit.

Google sai mobiilivaldkonnas tegelikult käe valgeks juba 2007. aasta novembris Siis tutvustas ettevõte maailmale täiesti uut mobiiliseadmetele mõeldud operatsioonisüsteemi Android.

Pärast seda on Androidi saatnud tohutu edu. Praeguseks on üle maailma aktiveeritud enam kui 150 miljonit mobiilseadet, mis jooksevad kõnealusel operatsioonisüsteemil. Iga päev lisandub uusi Android-seadmeid ligi 550 000.

Google’i juht Larry Page kinnitas Motorola ostuotsusest teatades, et hoolimata mobiilitootja omandamisest jääb Android ka edaspidi avatud tarkvaraplatvormiks. Tema sõnul on mitmed mobiiliseadmete tootjad kaasa aidanud Androidi edule ning Google on huvitatud nende kõigiga koostöö jätkamisest.

Hea patentide portfell

Samuti jäi kõlama Google’i väide, et Motorola omandamise peamiseks põhjuseks oli viimase kopsakas patentide portfell. Just tänu Motorola patentidele on Google’il võimalik oma avatud platvormiga Androidi paremini kaitsta ohtude eest, mis tulenevad nii Apple’i, Microsofti kui teiste konkurentide poolt.

Kohe pärast Motorola ostuplaani teatavaks saamist hakkasid jahvatama ka erinevate majandus- ja tehnoloogiaväljaannete ja analüütikute arvamusveskid. Spekulatsioone ja hinnanguid tehingu tagamaade kohta laekus seinast seina.

Ühest küljest leitakse, et Google hakkas Motorola ostuga konkureerima oma seniste klientidega nagu Samsung ja HTC – viimati nimetatud on suurimad Androidi operatsioonisüsteemi kasutajad oma nutitelefonides. Mõned kommentaatorid nimetasid Google’i sammu isegi noa selga löömiseks oma senistele klientidele.

Google’i varjatud plaanidest liigub teisigi spekulatsioone. Kuigi firma juht Larry Page kinnitas, et Android jääb ka edaspidi avatud platvormiks, näeb osa analüütikuid Motorola tehingu taga siiski Google’i soovi muuta Android ühel hetkel suuremal või vähemal määral kinniseks platvormiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles