Eesti suhkruturul endiselt vaid kaks suuremat tegijat

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Liis Treimann

Juba aastaid on Eesti suhkruturu põhilisteks turuosalisteks AS Antomin ja Nordic Sugar, kelle majandustulemuste põhjal läheb äri iga aastaga üha paremini.

Suhkrumüüjate endi hinnangul kontrollib Eesti suhkruturust 45 protsenti AS Antomin, olles keskendunud põhiliselt tööstuslikul otstarbel kasutatava suhkru müümisele.

Veel suuremat osa suhkruturu vajadusest katab aga Euroopa suuruselt teine suhkrutootja Nordic Sugar, keda Eestis esindab OÜ Montemar.

Ligi viis protsenti suhkru hulgimüügist on ASi Haljas käes. Peale nende on veel mõned firmad, kelle turuosa on aga oluliselt väiksem.

«Suhkruturul tõsiseks tegijaks saamiseks peab olema kas euroliidus tegutsev tootja või sadade tuhandete tonnide kaupa suhkrut sisse toov kaupmees,» selgitas Nordic Sugari esindaja Alo Süvari.

Viimase saavutamiseks on aga vaja sidemeid suurte suhkrutootjatega riikides, kellelt Euroopa Liit poliitilistel kaalutlustel lubab osta väiksema impordimaksuga nn soodussuhkrut (sinna hulka kuulub mitu suhkrut tootvat nn kolmanda maailma riiki).

Vaatamata kõigele elavad suhkru hulgimüüjad endiselt hästi. Nii oli põhitegevusena suhkrut müüva AS Antomini ja selle 2005. aastal pärast suhkrutrahvi tegevust alustanud tütarettevõtte Antomin Tradingu 2010. aasta konsolideeritud ärikasum 32,6 miljonit krooni, firma andis samal ajal ka kümnete miljonite kroonide eest laene.

Antomin tegeleb ka jahu hulgimüügiga, kusjuures ka jahu on kaup, mis Eestis kallim kui Soomes. Üle-eelmisel ja eelmisel aastal võtsid Antomini omanikud välja 12 miljonit krooni dividende. Omanikutulu maksis mullu ka Montemar – 1,5 miljonit krooni.

Antomini omanikeringis on Jaarmani kõrval tuntud Tartu ettevõtjad Anneli Laidvee ja Uuno Lausing. Montemar kuulub Jonathan Paul Sureda-Tasisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles