Uuring: lõunaeurooplased töötavad rohkem kui sakslased

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portugali firma Renova vabrik.
Portugali firma Renova vabrik. Foto: SCANPIX

Lõuna-Euroopas töötavad inimesed rohkem kui Saksamaal, näitab hiljutine uuring. See õõnestab Saksamaa kantsleri Angela Merkeli väiteid, et suurtes võlgades vaevlevates riikides nagu Kreeka, Portugal ja Hispaania on töötajad laisad.


Prantsuse panga Natixis peaökonomisti Patrick Artusi uuring põhineb Eurostati ja OECD statistikal. Sellest ilmneb, et sakslased töötavad lõunaeuroopalstega võrreldes vähem nii aastas keskmiselt kui kogu oma eluaja jooksul. Ka ei tööta sakslased intensiivsemalt kui lõunaeurooplased, vahendab EUbusiness.

Sakslased töötavad aastas keskmiselt 1390 tundi, samas kreeklased 2119, itaallased 1773, portugallased 1719 ning hispaanlased 1654 tundi. Keskmine prantslane töötab aastas 1554 tundi.

Ehkki ametlik pensioniiga on Saksamaal kõrgem kui Lõuna-Euroopas, töötavad portugallased ja hispaanlased tegelikult kauem. Sakslaste reaalne keskmine pensionilemineku iga on 62,2 aastat, samas kui portugallastel on see 62,6 ja hispaanlastel 62,3. Kreekas on reaalne pensionilemineku iga 61,5, kuid valitsuse kasinusmeetmete tulemusena tõuseb see prognoosi kohaselt 2015. aastaks 63,5 aastani. Prantslased ning itaallased lähevad küll pensionile keskmiselt juba 60-aastaselt.

Sakslaste keskmine tootlikkus töötaja kohta on lähedane lõunaeurooplaste omale, väidab uuring.

Eelmisel kuul vihjas Merkel, et lõunaeurooplased puhkavad liiga palju ning lähevad pensionile liiga vara. «Angela Merkel ei näita euroala lõunapoolsemate maade tõelisi probleeme,» kirjutas uuringu autor Patrick Artus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles