Balti riikide palgatõusu nullivad ära just need kulud

PM Majandus
Copy
Balti riikide palgatõusu nullivad ära kulud toidule ja kommunaalidele. Pilt on illustratiivne.
Balti riikide palgatõusu nullivad ära kulud toidule ja kommunaalidele. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks, Valgamaalane

Swedbanki Rahaasjade Teabekeskuse korraldatud Balti riikide pealinnade perede elamiskulude uuringu tulemustest selgub, et kuigi Balti pealinnades on palgad märkimisväärselt kasvanud, on toidu- ja kommunaalkulude hüppeline tõus neelanud osa palgatõusust.

Swedbanki uuringus võrreldi Tallinna, Riia ja Vilniuse ühe keskmise leibkonna sissetulekuid ja kolme peamist püsikulu, et saada aimu, millises Balti riigi pealinnas jääb perele pärast toidu, kommunaalkulude ja ühistranspordi eest tasumist kõige rohkem raha kätte. Uuringu aluseks on pealinnas renoveerimata korrusmaja 70-ruutmeetrises korteris elav pere, kus on kaks alaealist last ja mõlemad vanemad teenivad pealinna keskmist palka.

Alates 2021. aastast on keskmine netopalk kasvanud märkimisväärselt kõigis kolmes pealinnas. Uuringu aluseks oleva leibkonna netopalk on seejuures enim ehk lausa 42 protsenti kasvanud Vilniuses. Võrreldaval perioodil on netopalk tõusnud Riias 29 ja Tallinnas 24 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles