Itaalia annab Liibüa mässulistele raha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa mässuline aitab meedikul haavatut kanda.
Liibüa mässuline aitab meedikul haavatut kanda. Foto: SCANPIX

Itaalia annab Liibüa mässuliste «kuivale jäänud» ajutisele valitsusele laenugarantiisid, raha ja kütust.

Rahandusminister Franco Frattini ütles eile Benghazis, et Liibüa Rahvusnõukogu saab «tohututes kogustes» kütust ja finantse, et täita sõjategevuse käigus seiskunud naftatootmise poolt tekitatud auku.

Itaalia oli esimesi riike, mis Rahvusnõukogu legitiimsust tunnustas.

Frattini ütles, et palub lähipäevil Abu Dhabisse kokku tulevatelt NATO liikmetelt ja Araabia liitlastelt Liibüa Rahvusnõukogule tugevamat tunnustust ja rikkalikumat finantsabi.

Nõukogu, mille kontrolli all on Liibüa idaosa ja ka mõned räsitud läänepoolsed enklaavid, on hädas impordiarvete tasumise ja sõjaaegse majanduse käimashoidmisega.

Hoolimata NATO õhujõudude pingutustest on Muammar al-Gaddafi lojalistidel õnnestunud seisata kohalik naftatööstus.

Frattini sõnutsi antakse abi esialgu mõnede Itaalia suurfirmade kaudu, lähtuvalt hiljuti allakirjutatud vastastikuse mõistmise memorandumist.

Naftafirma Eni annab mässulistele hädavajalikku bensiini ja diiselkütust.

Milanos baseeruv pangandusgrupp UniCredit varustab aga nõukogu «sadade miljonite eurodega, mis on vajalikud elanikkonna igapäevaelu käimashoidmiseks», ütles minister.

Itaalia ekspordikrediidi garantii pakkuja SACE soostus omalt poolt võtma tagatisena vastu külmutatud Liibüa varasid.

Frattini ütles, et Itaalias on miljardite eurode eest külmutatud Liibüa varasid, mis «kujutavad endast väga olulist garantiid rahaülekande tegemisel Liibüa rahvale».

Siiani on isegi mässuliste ustavad toetajad keeldunud avamast Gaddafi ja tema lähikondlaste «varalaekaid», et uut valitsust rahastada. Rahvusnõukogu rahandusminister Ali Tarhouni on korduvalt palunud Washingtonilt 180 miljoni dollari jagu laenu, pakkudes tagatiseks enam kui 33 miljardit dollarit režiimi USAs paiknevat vara – siiani edutult.

Itaalia kavatseb taotleda Abu Dhabi konferentsil külmutatud varade lahtisulatamist. «Me arutame ÜROga, kuidas seda õiguspäraselt teha saaks,» ütles Frattini.

Ühtlasi avas Fratini eile Benghazis Itaalia konsulaadi, mis aitab täita Tripolis paikneva suletud saatkonna funktsioone.

«Järgmine kord loodame kohtuda teiega vabastatud Tripolis,» ütles ta reporteritele.

Frattini kuulub Itaalia vastuolulise peaministri Silvio Berlusconi valitsusse, kes sel nädalal kohalikel valimistel pärast pikka skandaalide-seeriat karmilt karistada sai. Enne veebruaris puhkenud ülestõusu oli Berlusconi Gaddafi režiimi sõber.

Esmaspäeval ilmusid Rooma viis Liibüa režiimi hüljanud kindralit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles