OECD hinnangul on Kreeka majandus taastumas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Petros Giannakouris / AP

Pärast aastaid kestnud eelarvekärpeid ja reforme on Kreeka majandus taastumas, teatas esmaspäeval Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD).

Riigi rahanduslik olukord paraneb ning investorid usuvad, et Kreeka majandus on tõusuteel, teatas OECD uues raportis. Samas peab Kreeka nägema rohkem vaeva töötuse määra ja vaesuse vähendamisega, mis püsivad kõrgel, lisas OECD.

«Pärast märkimisväärseid reforme on Kreeka taastumine sügavast majanduslangusest viimaks hoogu kogumas,» ütles organisatsioon. «Nendest headest arengutest hoolimata püsivad töötuse määr, vaesus ja ebavõrdsus kõrgel, palgad on madalad, investeeringute maht püsib väike ja tööviljakus langeb endiselt.»

«Avalik haldus seisab jätkuvalt silmitsi tähtsate efektiivsusalaste väljakutsetega ning kuigi maksude kogumine on paranenud, on neist kõrvalehoidmine on laialt levinud,» lisati avalduses.

OECD prognoosib, et Kreeka töötus langeb tänavu 20,4 protsendile ja 2019. aastal 19,4 protsendile.

OECD peasekretäri Ángel Gurria sõnul kasvab Kreeka majandus tänavu 2 ja 2019. aastal 2,3 protsenti. Kreeka sisemajanduse koguprodukt (SKP) kasvas eelmisel aastal 1,4 protsenti.

Gurria rõhutas, et nüüd tuleb Kreeka võlakoorem ümber struktureerida. «Võlaküsimusega peavad tegelema institutsioonid,» lausus ta, pidades silmas Kreeka kõnelusi Euroopa Liidu ja Rahvusvahelise Valuutafondiga (IMF).

Eurotsooni rahandusministrid otsustasid reedel, et Kreeka võlaprogrammi lõpetamise otsus langetatakse kahe kuu jooksul. Riigid on aga eri meelt, kui palju Kreeka võlakoormat kergendada tuleb.

Lisaks ootavad Kreeka valitsuse ja parlamendi heakskiitu viimased plaanitud reformid. Nende seas on ka mitu vaidlusalust erastamist. Eurotsooni rahandusministrid nõuavad reformide täielikku heakskiitmist enne 21. juunil Luksemburgis peetavat eurogrupi kohtumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles