Maailm võib fossiilkütuste kasutamise lõpetada aastaks 2090

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftaplatvormid Vaikses ookeanis California lähistel. Esiplaani sinivaal.
Naftaplatvormid Vaikses ookeanis California lähistel. Esiplaani sinivaal. Foto: AFP / Scanpix

Aastaks 2090 võidakse maailmas lõpetada fossiilsete kütuste kasutamine, mis annab tulevikus 18 triljonit dollarit kokkuhoidu energiakuludelt ning aitab kaasa taastuvenergial põhineva energiatootmise tekkele.



Energiatootmine aastakäibega 360 miljardit dollarit suudaks katta poole maailma energiavajadusest - selline tulevikuperspektiiv seisab kirjas eile avalikustatud Euroopa taastuvenergia nõukogu (EREC) ja keskkonnaorganisatsiooni Greenpeace ühisraportis, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

New Scientisti.

«Taastuvenergeetika võiks aastal 2090 tagada kogu maailma energiavajaduse,» seisab raportis.

Ühe äärmuslikuma stsenaariumi kohaselt võiks maailm kivisöe kasutamisest loobuda juba 2050. aastaks, kui uue põlvkonna elektrijaamad läheksid kiiresti üle taastuvale toormele.

Aastal 2090 on energiatootmises juhtkohal päikeseenergia; biomass, millest toodetakse biokütuseid; puit; geotermaalne energia ja tuul.

Aruanne keskendub põhjalikumalt perioodile kuni aastani 2030, mil energiatootmisse investeeritakse maailmas 14,7 triljonit dollarit.

Rikkaid riike koondav Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) ennustab, et aastani 2030 investeeritakse energeetikasse 11,3 triljonit dollarit, fossiilsete kütuste ja tuumaenergeetika roll saab olema endiselt äärmiselt oluline.

ERECi ja Greenpeace'i värske raporti järgi on energiatootmises vaja suurt pööret, et vältida dramaatilisi kliimamuutusi. Alates tööstusrevolutsiooni algusest 19. sajandi teisel poolel on maailmas keskmine temperatuur tõusnud 2 kraadi Celsiuse järgi.

Raporti täisteksti on võimalik alla laadida siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles